miércoles, 13 de mayo de 2015

EL PATRIMONI INDOCUMENTAT DE TARADELL. ROVIRA

Lluís Girau Iglesias, (1886-1959) retratava en els primers decennis del segle XX el poble de Taradell.


En aquells anys el cens es situava per sota dels 1800 habitants.

La població a darreries de l’any 2013, era de 6.231 habitants.

Els números ens diuen que Taradell ha crescut en ‘quantitat’, dissortadament però, dades com l’absència d’un catàleg de patrimoni en línia, ens confirmen que la ‘qualitat’ no ha seguit el mateix ‘crescendo ‘ .

Retratava algunes cases de la Plaça de les Eres, de les que no trobava cap dada pel que fa als seus promotors , i/o al mestre d’obres o arquitecte que les aixecaven, ultra la petició d’informació a l’ajuntament, la faig extensiva també als taradellencs, i urbi et orbe a qualsevol persona i/o entitat que ens pugui donar llum.


De la casa de número 54 del carrer de la Vila, habitatge qualificat d’historicista de caire renaixentista, la descripció ens diu ; que es composa de planta baixa i dos pisos. A la part baixa trobem la porta, d’arc mixtilini sobre impostes amb decoració escultòrica i guardapols, i una finestra geminada amb traceria i guardapols. Al primer pis s’obren dos balcons d’obertures d’arc rebaixat amb decoració lobulada. Ambdues obertures presenten guardapols que reposa damunt impostes decorades. Al mig de la façana, entre balcons, hi ha una capelleta amb dosser. El pis superior o golfes presenta una sèrie de finestres de mig punt sota el ràfec de la telada.

Catalunya i Taradell s’ha d’espolsar els devastadors efectes de la ‘inèrcia perniciosa’ que ens situen en un mal lloc en la llista de ‘nacions civilitzades’.

Son pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario