martes, 19 de mayo de 2015

IN MEMORIAM. ESCOLES DE BAGÀ. BERGUEDÀ SOBIRÀ

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Demanava a l’Ajuntament de Bagà, capital històrica del Berguedà sobirà, o Alt Berguedà, segons la nomenclatura ‘oficial’ , imatges i dades de les escoles anteriors a la dictadura franquista, i rebia un email en el que em diuen ;

En relació a la vostra petició de les imatges de l’escola anterior a la dictadura franquista, l’escola estava situada en una dependència de l’ajuntament que va ser enderrocat , el nou edifici és de 1960, i està parcialment on estava ubicat l’antic, ja que a l’enderrocar l’ajuntament es va aprofitar per donar amplada a un carrer.

L’ajuntament ha fet un recull de fotografies des de finals del segle XIX fins els nostres dies i les ha recollit en uns llibres anomenats Memòria gràfica, on hi surten generacions d’escolars, però les fotografies estan fetes totes a l’aire lliure, davant la porta de l’església, en un pati, etc. No hi ha cap imatge de les classes, ni de res.

Per qualsevol aclariment, no dubteu en contactar amb nosaltr
es.

Els demanava imatges de l’edifici de l’ajuntament enderrocat, i em comentaven que en tenien només imatges parcials. La meva petició es concretava ara, en que indiquessin – amb una fletxa de color - la ubicació de l’edifici.He d’agrair molt especialment, la paciència i col•laboració de la Maria Pilar Perdigó Pons.

Començava a dibuixar-se un mapa de les escoles públiques anteriors a la dictadura franquista al Berguedà :

BAGÀ, BERGA , CASSERRES , GIRONELLA , GUARDIOLA DE BERGUEDÀ,PUIG-REIG..

Estem molt lluny encara de l’èxit :
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/04/escoles-publiques-anteriors-la_97.html

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario