martes, 26 de mayo de 2015

LA TORRE DEL BARÓ DE LA BLAVA. SANT MARTÍ D’ALBARS. LLUCANÈS. OSONA. CATALUNYA

Anava fins a Sant Martí d’Albars per retratar el petit edifici que fou una de les escoles públiques d’aquest municipi del Lluçanès.


No podia però evitar retratar una vegada més la casa que presumptament s’aixecava a instancies de Josep Prat Gibert i Canal, darrer Baró de la Blava, i com l’historiador Rafael Ginebra “el qui genera el mite que es conserva en la memòria popular”.


Josep Prat Gibert i Canal, darrer Baró de la Blava, va ser l’hereu del patrimoni familiar, que havia sumat una considerable quantitat de propietats.

Malgrat “no s’explica com s’ho pot gastar tot en deu anys”, Josep Prat Gibert i Canal, darrer Baró de la Blava, ho malversa.

El baró era propietari “de quasi tot l’Eixample Morató de Vic”, a més d’altres finques a Malla, Múnter o Folgueroles i la casa pairal dels Reixach al carrer de la Ramada de Vic. Però tot es fon: es venen patrimoni per valor de 275.000 pessetes, autèntica fortuna per a l’època, “una espiral de liquidació patrimonial”. Tant és així que l’any 1907, en plena voràgine, la seva dona inicia un plet per demanar el divorci i el motiu és la “prodigalitat” del marit, és a dir, el seu dispendi sense control.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1905/11/08/pagina-3/33378999/pdf.html?search=Jos%C3%A9%20Prat-Gibert

No trobava cap dada relativa al mestre d’obres i/o arquitecte, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

En matèria de Patrimoni històric i/o cultural el Lluçanès està a la cua de Catalunya, pel que fa a la seva documentació , el fet cert que això és molt comú al REINO DE ESPAÑA, no ens serveix certament de consol.

Demanarem també a l’Ajuntament de Sant Martí d’Albars aquesta informació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario