lunes, 18 de mayo de 2015

EL SOMNI DE LA CIUTAT ESCOLAR PRAT DE LA RIBA. GIRONA

RICARD GIRALT CASADESÚS ( Barcelona, 1884-1970 ), amb títol d’arquitecte l’any 1911 , té una peripècia vital molt lligada a la de Catalunya :
https://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/arxiu/afonsgi/GiraltCasadesus/GiraltCasadesus_c.htm

Entre les seves obres ressalta especialment el projecte de la Ciutat Escolar Prat de la Riba, de la que únicament s’acabaria fent l’escola Prat la Riba : http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000082/00000011.pdf

La descripció ens diu ; edifici de planta allargada amb diferents cossos perpendiculars. El cos central, actualment serveix de magatzem i no té ús escolar. L'edifici s'ancora a la muntanya, passant de dos plantes a tres. El cos central és de planta baixa i quatre pisos. La façana és una combinació de diferents sòcols horitzontals, de pedra a la planta baixa, encoixinat al damunt i obra vista a la última planta. L'accés es diferencia amb un cos acabat en frontó classicitzant. A nivell del carrer es remarca amb tres arcs de punt rodó que donen a una mena de porxo. Per la part interior, la part central divideix l'edifici en dues zones, la de l'esquerra amb espai arbrat i que dóna als parvularis i la biblioteca, i el de la dreta on hi ha el pati de joc de la resta, on es relaciona amb l'escola a través d'un porxo d'arcs de punt rodó. Obertures diverses de llinda recta i emmarcades. Internament es distribueix per un passadís paral•lel a façana i les aules es troben a les façanes principal i posterior.


A Girona s’hi feien almenys:

L’escola Joan Bruguera . Martí Sureda i Vila (Girona, Gironès, 1866 — Girona, Gironès, 1947)

Escola Montjuich. RICARD GIRALT CASADESÚS ( Barcelona, 1884-1970 )

Escola Verd. RICARD GIRALT CASADESÚS ( Barcelona, 1884-1970 )

A la ubicació on hi ha avui l’escola EIXIMENIS, ha havia un grup escolar que s’inaugurava l’any 1908, es reformava en els anys de la II República, i s’enderrocava l’ any 1950.

De totes les escoles citades ens agradarà rebre’n imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario