viernes, 1 de mayo de 2015

CEIP GUILLERIES. SANT HILARI SACALM. LA SELVA. GIRONA . CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Llegia que l’escola pública de principis del segle XX es situava en els baixos de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm fins al 1937

L’any 1933 Frederic Culí i Verdaguer (Sant Hilari Sacalm, Selva, 1890 — Barcelona, 1960 ) va impulsar la creació d’una escola Pública.

El disseny de l’escola va ser de l’arquitecte Ricard Giralt i Casadesús (Barcelona, 1884 + Barcelona, 1970) seguint els corrents del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània), fundat a Barcelona el 1930 i que pretenia promoure l'arquitectura i l' urbanisme d'avantguarda seguint els pressupostos racionalistes.


La descripció tècnica ens diu ; edifici aïllat, situat en un terreny alçat, dins al nucli urbà de Sant Hilari Sacalm, al carrer Sant Josep, número 12. L'edifici va ser projectat a partir de la formació del GATCPAC i tot seguint les normes pedagògiques i higènico-sanitàries donades en congressos. L'edifici, de tres plantes, està cobert per una teulada de teula àrab. A la façana oest, hi ha un porta d'entrada, en arc de llinda, protegit per una mena de porxo semicircular, i amb els brancals de maons. Al costat esquerra de la porta hi ha una finestra semicircular. Als dos pisos, hi ha dues finestres rectangulars verticals, amb ampit, situades en el mateix eix d'obertura que la porta i la finestra circular. Un cos lleugerament elevat, a manera de torre, amb una finestra allargada en tota la seva altura a cada una de les dues façanes, separa aquesta façana pel costat dret , de la façana sud pel costat esquerre , i esdevé un element destacat del conjunt. A la façana sud, a la planta baixa veiem que hi ha un pati porxat, i als dos pisos, tres grans obertures apaïsades, amb dues finestres rectangulars verticals intercalades entre les tres finestres. Els murs són de maons, i estan arrebossats i pintats, si bé en les obertures el treball amb maons és visible. Adossat a l'edifici, hi han cossos construïts posteriorment, per satisfer les necessitats del moment. Entorn l'edifici i cossos annexes, hi ha el pati de l'escola. Tot el conjunt està tancat.

D’aquest arquitecte en podeu veure una breu síntesis a : http://www.raco.cat/index.php/revistagirona/article/viewFile/94019/140990

Sou pregats d’ajudar-nos en la nostra recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista a l’email coneixercatalunya@gmail.com ; feu-nos arribar algunes imatges – actuals i/o anterios – i si en teniu informació les dades del mestre d’obres i/o arquitecte.

No hay comentarios:

Publicar un comentario