viernes, 22 de mayo de 2015

EDIFICI DE L’AJUNTAMENT I ESCOLES D’ ARTÉS. BAGES. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu. Ara constato que anava errat, ni les xarxes socials tenen tant poder de convocatòria com es diu – sobretot en material cultural -, ni s’ha esmorteix amb el pas del anys la ‘inèrcia perniciosa’ que ens inoculaven des del REINO DE ESPAÑA

Des del dia 01.04.139, en alguns llocs fins avui mateix, el feixisme s’ha preocupat per esborrar, emmascarar, o catalogar de forma incomplerta i/o errònia, qualsevol mostra del Patrimoni Cultural de Catalunya.

Retratava l’edifici públic destinat a Casa de la Vila i Escoles Publiques d’ Artés, a la comarca del Bages, la descripció ens diu que està format per un gran espai rectangular cobert a doble vessant i que presenta, en la seva façana una de les parts més interessants i alhora una de les millor conservades. La façana, orientada a migdia és formada per un cos central rematat per un frontó triangular i flanquejat per dues a les laterals de la mateixa alçaria. Aquest cos central és marcat per una porta adintellada que marca l'eix de l'edifici amb dues pilastres de capitells corintis (els quals es repeteixen també al segon pis flanquejant la finestra), una balconada emmarcada per un frontó i el mateix tipus de pilars. L'escut de la vila presideix el frontó principal. Tot el conjunt és simètric i respon a una obra historicista que combina elements neoclàssics per aconseguir dignificat l'obra.


L’obra es duia a terme l’any 1907, i – com és mal costum – no trobava cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

En la recerca de la ‘memòria històrica’ dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, sou pregat de fer-nos arribar imatges i dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com , i/o directament a la pàgina :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Recordeu sempre que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario