miércoles, 13 de mayo de 2015

ESCOLA JAUME BALMES. VIC. OSONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu. Ara constato que anava errat, ni les xarxes socials tenen tant poder de convocatòria com es diu – sobretot en material cultural -, ni s’ha esmorteix amb el pas del anys la ‘inèrcia perniciosa’ que ens inoculaven des del REINO DE ESPAÑA


Arnaucc publicava una fotografia d’aquest grup escolar de planta rectangular amb la façana orientada al SE. Consta de planta baixa i primer pis. El cos central és de més alçada i està cobert a dues vessants amb el carener paral•lel i les extrems són coberts a tres vessants. A l'extrem dret s'hi afegeix un cos cobert a quatre vessants que segueix la tipologia de l'edifici. A la planta les obertures són d'arc de mig punt amb els arcs repicats en pedra i el centre de l'edifici és refós i dóna accés al portal d'arc de mig punt, amb un petit cancell de volta de canó. Al damunt hi ha una finestra i dos òculs. Al primer pis hi ha obertures rectangulars amb esgrafiats a manera de llinda. La part central també presenta decoracions d'esgrafiats d'un color rogenc. La resta de façanes presenten la mateixa tipologia. L'edificació té un annex construït bàsicament e fusta. L'estat de conservació és bo. L'edifici està envoltat de pistes esportives.
El grup escolar es va construir el 1933 amb línees clarament noucentistes i molt similars, per no dir iguals, que l'escola pública de Sant Miquel dels Sants, obres totes dues dissenyades per l'arquitecte Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Província de Barcelona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966)

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario