jueves, 7 de mayo de 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ SESGUEIOLES. L’ANOIA SOBIRANA.

Retratava l’església parroquial de Sant Martí de Sesgueioles, la descripció ens diu ; edifici de planta rectangular, fer tot ell de pedra. L'interior està dividit en tres naus, separades per columnes, de les quals la nau central és sobrealçada. A la façana de ponent hi ha el portal d'entrada, d'estil barroc, franquejat per dues columnes de capitell compost, coronades per un frontó trencat amb volutes i una fornícula central damunt la porta. Campanar d'espadanya a la façana posterior.


El relleu ubicat a la façana exterior de l'edifici formava part de l'antiga església de Sant Martí – de la que nomes es conserva el campanar - construïda l’any 1550.


L'edifici fou començat pel rector Antoni Maimir l'any 1779 i fou fet a joves (és a dir, hi participa tot el poble, sense cobrar jornals). L'obra s'acabà l'any 1783 i fou beneïda el 23 de novembre d'aquell mateix any, essent bisbe de Solsona, Rafael Lasala i Losela ( Vinaròs, Baix Maestrat, 1716 — Solsona, Solsonès, 1792 )

Sant Martí Sesgueioles té gràcies a l’Apel•les Mestres i Oñós (Barcelona, 29 de octubre de 1854- 19 de juliol de 1936), el seu ‘espai propí . a la literatura de casa nostra :

http://www.altaanoia.info/cat/Histories-del-Territori/Margarido

http://www.todocoleccion.net/libros-antiguos-poesia/margarido-apel%C2%B7les-mestres-poema-6-edicio~x29861228

Aquestes terres de l’Anoia sobirana, necessiten per damunt de tot, que la ciutadania – els catalans de peu – tombin els seus ulls, i s’adonin que fora de Barcelona també hi ha vida.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario