miércoles, 26 de octubre de 2016

ESCOLA BONAVISTA DE BELLCAIRE MAL DIT D’URGELL. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

Retratava l’edifici de l’Ajuntament de Bellcaire mal dit d’Urgell perquè pertany a la comarca de la Noguera, i els enviava un email demanant-los si abans de la dictadura franquista havia aixoplugat també les escoles públiques. Estic a l’espera de la resposta.

Quan a l’escola Bonavista em deia el Valenti Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ , les escoles de Bellcaire d'Urgell, que s’aixecaven l’any 1943 son obra de , Lluís Domènech Torres , arquitecte de Regiones Devastadas.



Faré arribar aquest post a info@escolabonavista.com

La Mireia Torrent, em feia arribar un email en el que em diu;

Bona nit, acabo de veure l'entrada de referència.

Sóc filla de Bellcaire tot i que visc a Barcelona. Coses de la vida.

Bellcaire deu el nom a pertànyer al comtat d'Urgell, anterior a la divisió comarcal, per tan no ho hem de considerar erroni.

Vam ser afortunats i en Prim Bertran i Roigé (Bellcaire d'Urgell, 28 de desembre de 1948 - Barcelona, 29 de desembre de 2014 ) era fill del poble, medievalista i historiador, gran persona.

L'ajuntament actual, originàriament era una casa particular.

Pel que he sentit als padrins i vells del poble les escoles havien estat en un edifici en runes que hi ha vora del tram porxat.

Per altra banda l'escola Bonavista fins fa uns anys tenia adossades les cases dels mestres, al carrer que baixava a la caserna de la guàrdia civil. Crec que tot plegat fou construït sobre els anys 40.

Em consta també que hi havia una escola anomenada cal Senyor Sin, casa particular remodelada i on ja no hi queda res.

Tampoc t'aclareixo massa.


Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1100 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

Alguns lectors voldrien veure les publicacions en un llibre, des d’aquí esperono a qualsevol persona a endegar un procés de crowdfunding per aconseguir el finançament necessari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario