sábado, 22 de octubre de 2016

IN MEMORIAM DEL FOSSAR DEL SANTUARI DE SANTA MARIA DE COANER. SANT MATEU DE BAGES

Coaner és el menys poblat dels nuclis poblacionals que formen Sant Mateu de Bages. Limita al Sud amb Sant Mateu, a l’Est amb Súria i Navàs, al Nord amb Valls de Torroella i a l’oest amb Castelltallat i Salo. És configurat per un seguit de masos disseminats al llarg de la vall formada per la riera de Coaner i part de la vall de la riera de Salo. La riera de Coaner neix prop de la Molsosa i discorre travessant les faldes de la Serra de Castelltallat fins a desembocar al riu Cardener, prop del límit oriental del terme.

L’havia visitat l’any 2009 :
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/08/santuari-de-la-mare-de-deu-de-coaner.html

Tornava en aquesta ocasió per retratar el fossar annex a l’església de Santa Maria.


El trobava tancat, i amb alguna dificultat tècnica, el retratava entre els espais de la porta en la seva part superior.

També els Goigs d’aquesta advocació

http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2015/05/goigs-la-mare-de-deu-de-coaner-sant.html

I una joia fotogràfica datada als anys 1919/1921


http://www.amicsdecoaner.org/p/fotos-i-videos.html

El mestre Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), eminent filòleg que d’haver nascut en un país d’Europa. Alemanya, Anglaterra,França, sortiria cada dia a les noticies de la televisió, atorga al topònim el significat , boscúria, selva,..., la incúria de les administracions que han estat incapaces d’asfaltar el camí, ja des de Súria, ja des Sant Mateu de Bages, reforça aquesta tesis, tant com el fet objectiu de que la ‘Democraciola’ és incompetent alhora de donar solució a qüestions molt senzilles.

Li deixava la meva pregaria a la Mare de Déu de Coaner, perquè per la seva intercessió arribes a l’Altíssim; Senyor, allibera el teu poble !!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario