lunes, 10 de octubre de 2016

ESGLÉSIA DE SANT SADURNÍ. MONTORNÈS DEL VALLÈS

Retratava al Josep Olivé Escarré davant del tancat perimetral de l’església parroquial de Sant Sadurní de Montornès del Vallès, fins ara trobar esglésies tancades era dissortadament habitual, sembla que la ‘nova tendència’ serà encerclar-les amb una tanca de filferro, per impedir que llevat dels actes de culte, la ciutadania pugui accedir fins a la porta. Com a tècnica per captar fidels – per a les altres confessions religioses – és perfecta.


Patrimoni Gencat, ens explica que formen el conjunt de la façana: un portada quadrada amb dues finestres al seu damunt i una a cada costat de la mateixa, totes elles apuntades. La teulada és de dues vessants. A la seva esquerra s'hi troba el campanar de tres cossos; l'inferior és de paredat mentre que els altres són de carreus. En la part superior s'hi troben tres arcs apuntats destinats a acollir les campanes i a cada vèrtexs d'aquest hi ha una gàrgola tot representant els tetramorfs. El campanar és de secció quadrada. L'església és d'una sola nau, de volta apuntada i amb tres trams (és de fàbrica moderna). Es capçada per un absis amb cinc bandes verticals per la seva part exterior i sense finestres, excepte una datada de l'any 1690 i decorat amb alguns motius geomètrics i una cara coronada en la seva part superior.

La capella del Santíssim de Montornès és molt antiga: existeixen documents de l'any 1302 que ja en parlen. Però de la fàbrica romànica només en queda l'absis, la resta de l'església fou restaurada en els segles XVI i XVII, com consta en les visites pastorals. Sembla ser que el campanar també fou restaurat en la primera dècada del s. XVI. Potser la finestra oberta en l'antic absis romànic i en la que es llegeix 16 JHS 90, s'obrí en alguna de les seves restauracions.

En una ocasió anterior, l’any 2009 vaig accedir fins a la façana.
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/08/sant-sadurni-de-palatio-dalmanla.html

Hi ha una ‘nova’ parròquia :
http://www.montornes.cat/municipi/llocs-d-interes/esglesia-de-ntra-sra-del-carmen
http://www.misas.org/p/parroquia-de-la-mare-de-deu-del-carme-montornes-nord-montornes-del-valles
http://www.culiblanco-futbol.com/2011/03/iglesia-nuestra-senora-del-carmen-de.html

Les vidrieres son obra de l’Antoni Vila i Arrufat[(Sabadell, Vallès Occidental, 20 d'octubre de 1894 - Barcelona, 18 de setembre de 1989), i Joan Vila-Grau (Barcelona, 1932). De l’autor del edifici – seguint el mal costum del REINO DE ESPAÑA – no se’n fa esment. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Montornès participa del BRUTAL creixement demogràfic provocat per la dictadura franquista, al cens de 1857 tenia 1180 veïns, i es mantenia dins del miler fins a l’any 1960 – més de 100 anys -, l’any 1970 eren 7.364, i es tancava l’any 2014 amb 16.217 habitants . Trobar un montornesenc, de pares nascuts a Montornès, és més difícil que trobar un polític professional honest.

Hi ha un Montornès de Segarra que és el contrapunt d’aquest del Vallès.

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2015/04/edifici-de-les-escoles-municipals-de.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2013/11/capella-del-sant-crist-del-cementiri.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/10/cementiri-municipal-de-montornes-de.html

Us en recomano la visita.

1 comentario:

  1. Esta muy bien conocer en más profundidad el patrimonio de nuestro pueblo!!

    Y mi hijo es un montornesino de padres nacidos en Montornés ����. En el juzgado de paz ya nos comentaron que hacía muchísimo tiempo que no pasaba y que habían poquitos casos.

    Un saludo

    ResponderEliminar