jueves, 13 de octubre de 2016

MAREDEDÉU DE MONT-RODON. TONA. OSONA

Havíem endegat, amb el Mas Riambau, una gratíssima col•laboració amb el Claudi Pagès Puig, que disposa d’un excel•lent arxiu fotogràfic de Tona i les seves masies.

Quan tractàvem el Casal i l’església de Santa Maria de Mont-rodon, no fèiem esment de la imatge d’aquesta advocació, obra de Pere Punti Costa ( Vic, 1937 + Collsuspina, Moianès, 4-11-2010 ), fill de Salvador Puntí Puntí ( Barcelona, 15-02-1909 + Vic, 17-10-1970 ), i net de Pere Puntí i Terra (l'Esperança, Gurb, Osona, 1880 - Vic, Osona, 1962); la imatge d’alabastre de la Mare de Déu de Mont-rodon, que fou entronitzada l’any 1985, llueix en el cinturo que davalla de la seva cintura el mont florejat que és l’emblema de l’escut d’armes d’aquesta família *.


*Catalán. De gules, un monte flordelisado de oro. “Estas armas se veían a la pared de la capilla de ... en la iglesia de junqueras.[42] Esta casa se ha acabado y entrado en la de clariana.” [Ms B-87]. (® Montrodon, Monredon, Monredó, Monrrodon).


L’anterior datada al segle XIV - que fou destruïda en els dies foscos que seguien a la sedició dels miliars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà – era també d’alabastre, i tenia – com l’actual – una gran similitud a la Verge del Patrocini, patrona de Cardona, a la comarca del Bages, atribuïda al mestre de Rius o de Rieux , que va ser feta la segona meitat del segle XIV


El Claudi Pagès Puig, em feia arribar un exemplar dels Goigs.


Ens agradarà rebre qualsevol altra aportació que us sembli d’interès a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario