viernes, 14 de octubre de 2016

QUE EN SABEU DE LA DITA TORRE DE LA CANAL?. TONA.OSONA.

Acostumar a passar que en les relacions no apareixen tots els elements relacionats, oi?. Un cas clar és : http://www.tona.cat/municipi/tona/cases-de-pages/

No trobava cap esment de la dita Torre de la Canal que retratava el Lucien Roisin Besnard (L. Roisin) (París, 1884 - Barcelona, 1943 ), que serà conegut com ‘ el fotógrafo catalán ‘ en ocasió de retratar alguns dels monuments que la SEDICIÓ dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà, ensulsiarà ‘ por AMOR A LA PATRIA’.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu; casal de planta quadrada amb teulada als quatre vents. L'edifici és de planta baixa i dos pisos (la primera destinada a bestiar). La coberta està rematada per una torreta central. A la façana principal hi ha un portal adovellat i un altre portal treballat amb pedra (antiga entrada de l'amo i capella). Quatre pilons rectangulars conformen 2 porxos o galeries formant quatre arcades dobles en cada pis. Trobem diferents dates a les llindes: la més antiga amb la transcripció "Mosera Canal-1635", d'altes daten del 1709 (el menjador) i 1843 (en el femer). La casa està encerclada a la part dreta i davant per un mur de tàpia.


El segle XIII ja s'esmenta aquesta masia junt amb d'altres masos i surt altrament documentada en un capbreu de l'any 1348. En un fogatge de l'any 1553 hi figura Bartomeu Canal d'entre altres caps de capsa de les diferents famílies que pertanyien a la parròquia de Tona. La canal però, serà renovada i modernitzada (actual edifici) ja en el segle XIX.

Existeix encara aquest edifici ?. Les fotografies de la fitxa de patrimoni Gencat, obra del Joan Molera, son de l’any 1983. En cas negatiu, ens podeu explicar quan es va enderrocar i perquè?.

No trobava cap imatge de la capella, sou pregats de fer-nos-en arribar una a l’email coneixercatalunya@gmail.com

També de la de Sant Antoni del Planell, posats a demanar,oi?.

No hay comentarios:

Publicar un comentario