martes, 18 de octubre de 2016

IN MEMORIAM DE LES COLÒNIES DE LA LLIGA D’HIGIENE ESCOLAR DE SABADELL A LA MASIA DE LA CANAL DE TONA, ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA. OSONA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Ha costat – i continua costant – arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.

Llegia que les Colònies de la Lliga d’Higiene Escolar de Sabadell, eren gestionades entre altres persones, per la parella de mestres Enric Casassas i Cantó (Barcelona, 14 d'abril de 1894 - 24 de juliol de 1977), i Carme Simó Saco ( de la que ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del lloc i data de naixement i traspàs ). Es varen dur a terme uns anys a Rellinars, Vallès Occidental, i posteriorment a Tona, Osona, a la casa dita la Canal, en el període 1930-1937.








Les imatges han estat facilitades pel Claudi Pagès Puig.


Reprodueixo un text aparegut a la Vanguardia el dia 30.04.1930

Aquí trobareu el significat d’alguns dels mots emprats en aquell article. Avui dissortadament continuen existint col•lectius infantils d’aquelles característiques, ara però NO SE ESTILA fer Colònies com aquelles, entre altres motius perquè no existeix la Lliga d’Higiene Escolar.

depauperar
Del lat. pauper, -ĕris 'pobre'.
1. tr. empobrecer.
2. tr. Med. Debilitar, extenuar. U. m. c. prnl.

desvalido, da

1. adj. Desamparado, privado de ayuda y socorro. U. t. c. s.
2. adj. desus. Acelerado, presuroso, desalado.

escrófula
Del lat. tardío scrofŭlae 'paperas'.
1. f. Med. Tumefacción fría de los ganglios linfáticos, principalmente cervicales, por lo común acompañada de un estado de debilidad general que predispone a las enfermedades infecciosas y sobre todo a la tuberculosis.

El Claudi Pagès Puig, amb qui tenia el goig de col•laborar en la tasca de documentar els edificis religiosos de Tona i el rodal, em feia arribar un email, on entre altres coses em deia:

L’any 1995, la casa ja era tant malmesa, que tot i que es va posar tanques metàl•liques per evitar que hi entressin persones, i esperar un millor moment per la seva reconstrucció o utilització pública, es va detectar que la mainada hi anaven a jugar representant un seriós perill. Es va intentar fer-hi unes obres de manteniment, els arquitectes municipals però , van aconsellar el seu enderrocament total, ja que les parets dels baixos eren de tàpia que ja estava feta malbé.

Esta retratada i dibuixada per reconstruir-la quant hi hagi disponibilitats i dedicar-la a museu de la pagesia o les activitats més adient que s’hi vulguin fer en l’avenir.


Havia demanat la col•laboració de l’Arxiu d’Història de Sabadell, de l’Arxiu fotogràfic de la U.E.S, i de qualsevol persona de Sabadell que en pugues facilitar imatges de la Capella de la Marededéu de la Canal, en aquells anys.

Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.

Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.

Alguns lectors voldrien veure les publicacions en un llibre, des d’aquí esperono a qualsevol persona a endegar un procés de crowdfunding per aconseguir el finançament necessari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario