lunes, 17 de octubre de 2016

IN MEMORIAM DE LA CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DE LA CANAL. TONA. OSONA.

Havia deixat una pregunta sobre la casa dita la Canal de Tona a :
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/10/que-en-sabeu-de-la-dita-torre-de-la.html

No trobava cap esment de la dita Torre de la Canal que retratava el Lucien Roisin Besnard (L. Roisin) (París, 1884 - Barcelona, 1943 ), que serà conegut com ‘ el fotógrafo catalán ‘ en ocasió de retratar alguns dels monuments que la SEDICIÓ dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II Republicà, ensulsiarà ‘ por AMOR A LA PATRIA’.

Existeix encara aquest edifici ?. Les fotografies de la fitxa de patrimoni Gencat, obra del Joan Molera, son de l’any 1983.

En cas negatiu, ens podeu explicar quan es va enderrocar i perquè?.

No trobava cap imatge de la capella, sou pregats de fer-nos-en arribar una a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El Claudi Pagès Puig, amb qui tenia el goig de col•laborar en la tasca de documentar els edificis religiosos de Tona i el rodal, em feia arribar un email, on entre altres coses em deia:

L’any 1995, la casa ja era tant malmesa, que tot i que es va posar tanques metàl•liques per evitar que hi entressin persones, i esperar un millor moment per la seva reconstrucció o utilització pública, es va detectar que la mainada hi anaven a jugar representant un seriós perill. Es va intentar fer-hi unes obres de manteniment, els arquitectes municipals però , van aconsellar el seu enderrocament total, ja que les parets dels baixos eren de tàpia que ja estava feta malbé.

Esta retratada i dibuixada per reconstruir-la quant hi hagi disponibilitats i dedicar-la a museu de la pagesia o les activitats més adient que s’hi vulguin fer en l’avenir.

No trobava cap imatge de la Marededéu de la Canal, tampoc cap referència escrita, intueixo que devia estar ‘activa’ quan s’hi duien a terme les Colònies de la Lliga d’Higiene Escolar de Sabadell, gestionada entre altres per la parella de mestres Enric Casassas i Cantó (Barcelona, 14 d'abril de 1894 - 24 de juliol de 1977), i Carme Simó Saco ( de la que ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del lloc i data de naixement i traspàs ). Sabem que es varen dur a terme uns anys a Rellinars. Vallès Occidental, i posteriorment a Tona. Osona, a la casa dita la Canal, en el període 1930-1937.

Hem demanat la col•laboració de persones i institucions de Sabadell, per tal de completar – fins on sigui possible – aquest relat.

Demanaré també al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) dades i imatges – si les tenen – de la Capella de la Marededéu de la Canal, i la d’aquesta advocació.

Per descomptat agrairem la col•laboració de tothom a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Inclourem aquesta capella a la relació ; MEMÒRIA DELS LLOCS DE CULTE CATÒLIC DE TONA. OSONA

No hay comentarios:

Publicar un comentario