viernes, 28 de diciembre de 2012

CAN ABAT DE CASTELLVI DE ROSANES

Em té encuriosit l’edifici de Can Abat, o Ca l’Abat, en terme de Castellví de Rosanes, i visible des de l’autopista de peatge, quan es circula en sentit BARCELONA/ TARRAGONA, i/o a inrevés.


Gran casal del segle XVII reconstruït i ampliat el 1855, situat a la riba de l'Anoia. Sembla que el nom prové de les estades que hi feia l'abat de Montserrat durant els segles XVII o XVIII.

S’explica que la casa era el quarter General de l‘heroi de la Guerra del francès, Josep Manso i Solà, nomenat Comte del Llobregat i vescomte de Montserrat el 17 de maig de 1844 per part d’Isabel II.

En va ser propietària la marquesa de Gelida, Consol Jover i Vidal. [ 29 gener de 1881 Barcelona , + 10 d’agost 1957 ‎ Barcelona]. S’explica que tenia el costum organitzar grans festes, i que a la finca hi ha un gravat de l'època, que dona fe d’una de les més – sinó la que més ‘sonada’ - que va consistir a desviar aigua del riu Anoia, per crear un llac artificial en els terrenys de la mansió i celebrar un carnaval venecià amb gòndoles solcant les aigües.

la reforma que li donà l'aspecte actual és de finals del segle XIX.

L'edifici s'estructura en base a l'encreuament de dos cossos transversals coberts a dos vessants, de la intersecció dels quals neix una esvelta torre-mirador.

Flanquejant l'entrada del pati principal hi ha dues construccions, una petita caseta amb galeria oberta i una capella – de la que no se’n esmenta l`’advocació - , documentada des de 1780.

Adossada a la capella hi ha una gran galeria porxada.

No trobava cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte responsable del projecte, sou com sempre pregats de completar i/o corregir aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario