lunes, 24 de diciembre de 2012

EDIFICI DE L’AJUNTAMENT DE NAVARCLES.BAGES

Retratava l’anomenada Casa Consistorial de Navarcles, que fa ens aquest dies els primers 100 anys – el rètol es posava en llengua castellana, per les obvies restriccions sobre el català, més enllà del que diu la història Wertadera - . L’autor en va ser l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa (Manresa, Bages, 25 de gener de 1863 – Barcelona, 21 de juliol de 1914 ), que l’any 1912 donava per acabat l’edifici de l’Ajuntament de Navarcles.


La casa ha tingut molts i variats usos al llarg d’aquest segle :

Durant els anys trenta , s'hi va vendre carn als baixos, sota el control municipal.

Va acollir les escoles públiques fins que els anys seixanta en que el cens de veïns arriba als 2666, se’n va fer unes de noves.

L'any 1969 l'edifici va patir una primera reforma per tal d'encabir-hi noves oficines als baixos. En aquestes obres es van perdre uns finestrals modernistes de la part posterior.

El 1970 l'edifici va acollir la Biblioteca Popular Sant Valentí.

El 1995 s'encarregà un nou projecte de remodelació a l'arquitecte de Barcelona, Joan Fabregat, [ ens agradarà saber el segon cognom ] que es va executar entre 1997 i 1998. Aquesta intervenció respecta la façana modernista i en restitueix la forma originària, tot restaurant els esgrafiats. Les obres remodelen tot l'espai interior i l'amplien amb la construcció d'un cos de nova edificació al darrera que s'integra en la volumetria de l'edifici originari. Aquesta nova façana té una bona visual sobre el parc Marcel•lí Monrós.

Imagino que existeixen imatges d’aquesta evolució, que ens hauria agradat afegir a aquest breu, no les trobàvem a la pàgina de l’ajuntament, i sou pregats de fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com .

No hay comentarios:

Publicar un comentario