domingo, 30 de diciembre de 2012

HISTÒRIES DE LA SALLE A CAMBRILS

Sobten les magnituds de l’edifici anomenat Sant Josep, que els Germans de la Salle, tenen a Cambrils, a tocar de la carretera N-340.


Sobta però, més encara , constatar que no forma part de la minsa llista de ‘monuments ‘ d’aquesta població.

La ‘casa’ va tenir el goig de gaudir del germà Jaume Hilari - Manuel Barbal Cosan - , que va néixer a Enviny (Lleida) el 2 de gener de 1898, i que ingressava al Noviciat de la Salle el 24 de febrer de 1917, i a la Casa Sant Josep de Cambrils, el 13 de setembre de 1934.

En els dies foscos del genocidi contra Catalunya, va ser detingut i processat, malgrat quedar acreditat que era sord, i que això l’incapacitava per dedicar-se a l’ensenyament, i que exercia com hortolà a la finca de la Casa Sant Josep, de La Salle, se’l va condemnar perquè sabia llatí; essent immolat el 18 de gener de 1937 a Tarragona, prop del cementiri de Tarragona.

Coneguda la Sentència va demanar poder acomiadar-se per escrit dels seus familiars, el text és extremadament colpidor : “Estimat pare i família: He estat jutjat i condemnat a mort. Accepto content la sentència. No m’han fet cap càrrec. Només perquè soc religiós he estat condemnat. No ploreu; no soc digne de llàstima. Moriré per Déu i per la meva pàtria. Adéu, us esperaré en el Cel”.

Joan Pau II, el beatificava a Roma el 29 d'abril de 1990, i el mateix Papa el va canonitzar el 21 de novembre de 1999. Va ser el primer Religiós declarat Sant, dels molts que van caure en els dies foscos del Genocidi contra Catalunya i contra Déu.

Sou pregats d’explicar-nos la història de l’edifici; quan es va fer aixecar ? qui ho va fer ?. a l’email coneixercatalunya@gmail.com

http://www.gal-art.com/web/ver.php?id=1353
http://www.revistacambrils.com/html3/preview.php?c_noticia=4173&imprimir=true&adjuntarcomentaris=true
http://www.cambrils.org/policies/policies_categorias/index/6450502/historia-de-cambrils-2-part-llllllll

No hay comentarios:

Publicar un comentario