viernes, 7 de diciembre de 2012

CAN BONASTRE O CAN GUITART DE CERVELLÓ

M’aturava davant del número 81 del carrer Major; és un gran casal residencial situat a la part més cèntrica del poble. Té la planta rectangular, amb planta baixa, dos pisos i golfes, amb dos cossos més baixos als costats. La façana es distribueix en tres eixos verticals i tres d'horitzontals: hi ha tres obertures allandades a cada pis i un òcul a nivell de les golfes. Totes les obertures estan emmarcades per una motllura. La façana està coronada per una cornisa curvilínia.


Josep Ferret era el propietari d'aquesta casa, que havia estat un hostal.

El 1843 Can Guitart era l'únic forn de vidre català a Cervelló, conegut pel nom de Forn de l'Hostal.

El 24 de maig de 1862 la propietat passa a mans de Climent Guitart i González.

La família Bonastre, originària del Penedès, enllaçà amb la nissaga de Can Guitart Vell a principis del segle XX pel matrimoni de Joan Bonastre amb Gertrudis Guitart.

Ens agradaria tenir més informació d’aquesta casa, de qui en va ser el mestre d’obres i/o l’arquitecte, de les reformes que manifestament s’han dut a terme , de ... sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentario:

 1. Aquesta informació està penjada de fa temps a:
  http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=499
  Can Guitart
  El gran casal dels Guitart va ser projectat i construït l'any 1864 per l'arquitecte Josep Oriol Mestres, autor del Liceu i altres edificis notables de Barcelona, i pare del dibuixant i literat Apel·les Mestres. Els Mestres va ser familiars dels Guitart (de Cervelló però d'origen al segle XVII de Terrassa) ja que al segle XVIII hi va haver un matrimoni entre les dues famílies, per això el propietari Climent Guitart (que també va ser batlle de Cervelló) va encarregar la casa al seu parent de Barcelona. Els Mestres van fer estades al poble diverses vegades, estiuejant o bé refugiant-se de les diverses epidèmies de pesta que van assolar la capital. Aquest arquitecte també va fer el projecte del nou temple parroquial de Cervelló, al 1864, però finalment no es va realitzar.

  Els anys 1918 i 1929 i van haver unes reformes a les seves façanes, però van ser això unes reformes que fan confondre l'any de la seva construcció ja que a les façanes principal i lateral hi ha esgrafiats els anys de les reformes. La façana principal és d'estil inspirat en el barroc en plena època del noucentisme, però la part baixa, la gran entrada encara manté l'estil neoclàssic des de la seva construcció, així com les baranes de ferro. Hi ha una postal d'abans de la reforma que es veu l'estil clàssic del seu origen i que hem pogut comparar en el plànols del projecte de 1864.

  La família Bonastre, originària del Penedès, enllaçà amb la nissaga de Can Guitart Vell a principis del segle XX pel matrimoni de Joan Bonastre amb Gertrudis Guitard.

  Informació proporcionada pel Grup de Recerca de Cervelló
  Afegiu informació

  ResponderEliminar