lunes, 10 de diciembre de 2012

EL CRISTÒFOL COLOM DE L’ARBOÇ

L'edifici ara dit – de les Amèriques – fou construït de cap i de nou per un mestre d’obres i/o un arquitecte ‘desconegut’ segons llegeixo; aquestes coses no son dissortadament inhabituals a l’Arboç, però costa d’entendre com es podia aixecar – face to face amb l’Ajuntament – un edifici, sense que la Corporació Local en tingues coneixement. S’inaugurava l’any 1923 per Marcel•lí Jané, qui exercí com a venedor ambulant fins a l'any 1936.

Abans fou ocupat pel sabater Sagal que es traslladà des de l'edifici de La Confiança, que curiosament s’aixecava també sense coneixement de la Corporació Municipal, en el mateix carrer Major.

El que atorga notorietat a l’edifici de les Amèriques, i a la mateixa població de l’Arboç, és l'estàtua de Colom situada al capdamunt de l'edifici, còpia a escala, en fusta de caoba, de la que hi ha a Barcelona i que va ser realitzada pel seu mateix autor, Rafael Atché i Ferré (Barcelona, 1854 – 1923)


Aquesta rèplica va figurar al pavelló del fabricant de tabacs local Josep Gener i Batet (l'Arboç, Baix Penedès, 1831 — Barcelona, 1900 ) a l'Exposició de 1888.

Quan el palau Gener es va vendre als salesians que hi instal•larien un noviciat , que passarà a ser escola –residència, l'estàtua va passar al seu actual propietari, que la va situar a l’emplaçament en que avui es troba.

Sou pregats d’ajudar-nos a l’email coneixercatalunya@gail.com en la tasca de recuperació de la memòria històrica

No hay comentarios:

Publicar un comentario