Herodotptlomeu retratava l’edifici dit ara de les ‘Antigues escoles’ , o Centre Cívic, Mestre Salvador Fàbregas Sau, de Santa Maria de Palautordera, dit així per honorar la memòria d’aquell professor que exercí durant la República al poble de Maçanet de la Selva, essent «depurat» amb l’adveniment del franquisme, i canviat , com a càstig a Maçanet de Cabrenys, a l'Alt Empordà. Uns deu anys més tard, fou destinat a Santa Maria de Palautordera i posteriorment, durant els anys seixanta, es traslladà a una escola parroquial de nova creació en un barri d'immigrants de l'Hospitalet de Llobregat.
La descripció tècnica ens diu ; edifici entre parets mitgeres. Consta de planta baixa. La coberta és a dues vessants. La façana està composta d'obertures amb arcs de mig punt i obertures petites allargades. Els elements formals són representatius del llenguatge de l'arquitectura modernista.
Les ‘Antigues escoles’ estaven situades al costat de l'Ajuntament, actualment és la seu del Centre Cívic Municipal Mestre Salvador Fàbregas, i l’Associació Cultural Federica Montseny , una de les entitats més representatives del poble, cada trimestre treu la revista Bagant,s’aixopluga a la primera planta.
No trobava cap data del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte, i ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com
L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.
Trobava referència de l’acte d’inauguració:
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1919/09/25/pagina-5/33310192/pdf.html?search=Palautordera
El Crisant Palau, ànima de la pàgina fotos antigues del Vallès Oriental, publica una fotografia, en la que la façana que apareix no té res a veure amb la de l’edifici que existeix avui.
Em pregunto:
L’edifici escolar era més gran, i el que en resta avui és només una part ?.
Hi ha haver algun altre edifici escolar, abans que el que es conserva avui?.
Esperem les vostres respostes, així com saber les dades de l’autor de l’edifici de les escoles a l’email coneixercatatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com
Donec perficiam
No hay comentarios:
Publicar un comentario