domingo, 18 de enero de 2015

PALAU CASTELL DEL BARÓ DE QUADRAS. MASSANES. MONTSENY JUSSÀ. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

En la recerca de dades del Palauet del Baró de Quadras a Barcelona , trobava que Josep Puig i Cadafalch (Mataró, Maresme, 17 d'octubre de 1867 - Barcelona, 23 de desembre de 1956), rebia l’encàrrec d’aixecar un palau-castell, situat a Massanes, al Montseny jussà, a la comarca de la Selva, i en companyia de la Maria Jesús Lorente Ruiz, ens hi arribàvem per retratar-lo –, cosa que val a dir és força complicada, tota vegada que l’edifici s’alça dins d’un bosc, dalt d’un turó, envoltat d’una tanca de filferro.


La descripció tècnica ens diu ; Mas aïllat, situat a l'esquerra de la carretera que porta al nucli de Massanes. Consta d'una planta quadrada, i té planta baixa, dos pisos i una torre quadrada i amb merlets a cada cantonada. Coberta en teula àrab.

Tota la construcció és de carreus molt ben treballats. A la planta baixa, el portal és adovellat de mig punt, amb l'escut familiar a la clau; i les finestres són quadrangulars amb llinda, brancals i àmpit de pedra. A la planta principal les finestres són geminades i trevolades, mentre que a les torres són d'arc conopial. A la planta superior hi ha una galeria, amb les finestres d'arc rebaixat separades per columnes. Des de l'entrada principal s'accedeix al pati, que va ser cobert posteriorment, i que es troba envoltat per una galeria. A l'interior, destaca el menjador, que rep la llum natural gràcies a una galeria amb vidrieres. Està decorat amb un arrambador de rajola, en el que hi ha un rentamans amb un Sant Jordi. A la part posterior hi ha una capella neogòtica dedicada al Sagrat Cor, de la que no en trobava cap imatge, i ho demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), la descripció tècnica – quasi telegràfica – ens diu, edifici de planta rectangular, i amb un absis pentagonal. El portal és de mig punt i dóna al pati central del Mas de Quadres. Destaquen els vitralls que hi ha a les obertures ogivals de l'absis. El campanar se’ns feia visible des de Massanes, on ens indicaven la forma d’accedir, si més no, fins a la tanca perimetral.

Rebia una fotografia datada el 4-VII-1981, des de l’Arxiu Gavin : Can Quadres, Capella de la Marededéu, i una nota en la que em diuen que només tenen imatge de l’exterior de la Capella.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario