Llegia que l’edifici de la Casa de la Vila de la Roca del Vallès, i el que acull avui altres serveis municipals, foren construïts per l'arquitecte Lluís Planas i Calvet (Barcelona, Barcelonès, 1879 —Barcelona, Barcelonès, 1954 ) l'any 1920.
Inicialment la casa la va començar un tal Pinyol, tot i que no la va poder acabar per falta de diners.
Entre el 1920 i 1923 la va comprar la senyora Agustina, dona de Joan Sol, i va fer construir tot el recinte.
Abans del conflicte bèl•lic que es desencadenava amb la sedició dels militars feixistes, contra el govern de la II República Española , a l'edifici on hi ha el jutjat de pau, hi vivia el doctor Josep Pujol Grua (1902-1966.
Durant la guerra, ocuparen aquest mateix edifici el Comitè, l'Ajuntament i un grup de guàrdies d'assalt.
Després de la guerra, dues mestres de la Roca visqueren a la casa de can Sol i, més tard, la família Gavarró ocupà l'edifici on hi ha actualment la Policia Municipal.
Un cop mort el senyor Sol, el seu hereu vengué la propietat a Jaume Vallhonesta.
Trobava una fotografia de l’any 1958, publicada per l’Arxiu Municipal de la Roca del Vallès (AMRV).
Posteriorment, les primeres eleccions democràtiques donaren l’alcaldia a Francesc Mestre i Andreu, que la va exercir fins el 1983, i que comprava l’edifici per acollir la Casa de la Vila.
Fou objecte d'una gran rehabilitació l'any 1982, quan es recuperà pel servei del poble, amb l'ajuda de la Diputació de Barcelona , i de la Generalitat de Catalunya.
Ens agradarà tenir noticia del nom complert del ‘tal’ Pinyot, del Joan Sol i la seva esposa Agustina, de les dues mestres, de la família Gavarró, del Jaume Vallhonesta, i dels arquitectes que duien a terme la rehabilitació, a l’email coneixercataunya@gmail.com .
L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.
No hay comentarios:
Publicar un comentario