martes, 27 de enero de 2015

LA TORRE BARÓ. BARCELONA

El Feliu Añaños Masllovet, retratava el singular edifici que hi ha a Carretera ALTA DE LES ROQUETES 313-319 311, conegut com TORRE BARÓ


La fitxa tècnica ens diu que és possiblement de l’any 1904, i es desconeixen el promotor, i el mestre d’obres i/o arquitecte. http://w10.bcn.cat/APPS/cat_patri/editElement.do?reqCode=inspect&id.identificador=2859&id.districte=08

I pel que fa a la descripció ; Edifici aïllat, inacabat, construït en paredat comú amb obertures emmarcades en maó vist. Està format per dos cossos ben diferenciats, el primer dels quals és una construcció de planta quadrada amb una petita reculada al qual se li afegeix un segon cos en forma de torre. L'edificació, de planta baixa i tres pisos per l'entrada principal, s'incrementa en un pis més a causa de la topografia del terreny a la banda oest. El regust medievalista de la construcció es manifesta en les obertures de mig punt , i en el coronament a base de merlets que l'assimila a una fortificació.

Recollia les tres versions sobre l'origen de la torre :

1-El castell, construït l’any 1905, havia de convertir-se en un hotel, dins d'un projecte de ciutat jardí dissenyat per a la serralada de Roquetes, però les males comunicacions a la zona van paralitzar el projecte. O hi ha cap dada del projecte, ni de l’arquitecte que el dissenyava.

2- Fou construïda pel Baró de Pinós a principis del segle XX per al seu fill, que patia tuberculosi i va morir abans que s'acabessin les obres. No hi ha cap element que faci versemblant aquesta hipòtesis.

3- L'any 1873, aquest petit castell, juntament amb la resta de la finca, fou comprat al Baró per la família Siwate, que l'utilitzaren com a casa de vacances pels aires purs de la muntanya. Això no durà gaire i l'edifici va restar abandonat durant molts anys. No trobava cap referència a la ‘família Siwate’.

Podríem afegir encara la hipòtesis d’una autoria demoníaca, atesa la llarga tradició del maligne en el sector de la construcció.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario