jueves, 8 de enero de 2015

COL•LEGI JESÚS, MARIA, i JOSEP. SANT ANDREU DEL PALOMAR. BARCELONA

Endegàvem la feina proposada per aquest any 2015 ‘retrateu les escoles de la vostra infantesa, i feu una petita recerca per saber qui en va ser l’autor'.

Recuperem aquesta part de la ‘memòria històrica’.

Joan Prió Piñol ens explica que el seu primer col•legi, fou el de Jesús, Maria i Josep, ‘els Padres’ casa mare de la Congregació dels Fills de la Sagrada Família, que fundà Josep Manyanet i Vives l'any 1864.



Publica una fotografia de grup de l’any 1952, i es situa com el 3er. assegut, començant per la dreta.


Cercàvem més dades d’aquest centre i trobàvem que l’edifici actual, és obra de l'arquitecte Joaquim Vilaseca i Rivera ( Barcelona, 1885 —Barcelona, 1963 ) , i que s'inaugurava l’any 1922. Font. Enciclopèdia de Catalunya

Joan Prió Piñol, publicava que les escultures del nou edifici, son obra d´en Francesc Carulla, per les dates pensem que fa referència a FRANCESC CARULLA I RIBERA (1898-1959); em dia el Joan però, que l’escultor va ser el fill Francesc Carulla i Serra (Barcelona, 1927).

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

3 comentarios:

  1. Moltes gràcies pel treball que heu fet.
    El proper diumenge dia 11 de Gener, a 3/4 de dotze del migdia, en Joan Pallarès ens farà una visita guiada a l´església i també al Museu del Pare Manyanet.

    ResponderEliminar
  2. la foto de grup es commemorativa de les noces de diamant, molts anys (els cinquanta) a l'entrada, a gran format (mes fàcil de trobar-se)

    ResponderEliminar
  3. Alguns varem viure l horror dels 50 i 60 en aquest col.legi.L'oblit d aquella època es simptomàtic. Era una mala escola , claris va, violenta , adoctrinadora. Alguns hermanos no tenien idea de educació però si de pegar. Molt mal record

    ResponderEliminar