lunes, 19 de enero de 2015

TEATRE DEL SOL. SABADELL

L’edifici que ocupa actualment el Teatre del Sol havia estat notablement vinculat amb els moviments cooperativistes obrers de la ciutat, que eren molt nombrosos a finals del segle XIX.


Joan Salas Antón (1854 -1931) fou l’impulsor de diverses iniciatives de caràcter cooperatiu, i fruit de la seva feina va sorgir, entre d’altres, la cooperativa “La Sabadellense”.

L’any 1887, es va adquirir l’actual edifici, que més endavant va ser modificat.

En una època de finances sanejades, la cooperativa va decidir renovar totalment l´ edifici, amb una nova façana de 37 metres d’estil neoclàssic, obra de l’arquitecte barceloní Santiago Casulleras i Forteza (Barcelona, 7 de juliol de 1901 - Barcelona, 2 de setembre de 1960).

El 15 de desembre de 1929 es va inaugurar la renovació, quedant l’edifici amb la seva fesomia actual.

Durant tots aquests anys “La Sabadellense” va tenir molta influencia en els ambients obrers i populars de la ciutat, obrint un saló – cafè, una biblioteca, una sala d’actes i altres dependencies de caràcter social i cultural.

El 23 d’abril de 1979 s’inaugurava la biblioteca “Joan Salas Antón”, en honor d’aquest patrici local que va fer donació de la seva biblioteca particular a la cooperativa.

L’any 1986 el Teatre del Sol passa a ocupar una part important d’aquest edifici, adaptant els seus espais i creant una primera sala teatral i restaurant la façana neoclàssica del carrer del Sol.

L’octubre del 2007 s’inaugura una segona sala de petit format situada dins del mateix edifici.

Aquest edifici, amb una notable escala central, està protegit pel Pla Especial del Patrimoni de Sabadell.

Les principals dependències del teatre comprenen un vestíbul d’entrada amb escala noble, una Sala Teatral Gran, amb capacitat per 200 espectadors, una Sala Teatral Petita, amb aforament per 100 espectadors, sala d’assajos, una sala que emmagatzema els vestuaris i accessoris de totes les produccions des de 1987, un petit taller d’escenografies, cabina per tècnics i equipament de so i il•luminació, camerinos, taller de confecció de vestuari i una sala per esdeveniments, recepcions i celebracions.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario