sábado, 17 de enero de 2015

SANTUARI DE SANT JOAN DE L’ERM . MONTFERRER I CASTELLBÓ. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Santuari de Sant Joan de l'Erm Nou s'edificà poc després d'acabar el conflicte bèl•lic que s’iniciava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República Española , en el Pla de la Basseta, a uns 5 quilometres de l'emplaçament de l'antic santuari destruït en el curs de la guerra.


Aquell santuari gaudia d'una forta veneració a les comarques del Pallars, i a les de d’Urgell , ja que es trobava situat en el límit d'ambdues, el fet que el nou santuari s'edifiqués en el Pla de la Basseta, i no en el seu antic emplaçament produí consternació entre la gent del Pallars, que perdien el predomini sobre el santuari - l'anterior es trobava ben be dintre dels límits de la comarca -. Això, afegit a la despoblació i la descreença religiosa, per així dir-ho, donaven la definitiva ‘puntilla’ a Sant Joan de l’Erm.

La descripció tècnica ens diu que l’edificació conjuga l'arquitectura tradicional pirinenca amb les tendències arquitectòniques contemporànies. Els murs han estat construïts amb pedra pissarrosa i blocs de granet en les cantonades i pissarra en els llosats. L'interior presenta una divisió tripartita amb capçalera a llevant que sobresurt de la nau, de forma rectangular, sobre la qual s'aixeca la torre campanar de perfil triangular. A ponent s'obre la porta flanquejada a costat i costat per una sèrie de tres finestres. Tan la porta com les finestres presenten una llinda triangular. Una rosassa situada a certa altura per damunt de la porta il•lumina la nau. És un edifici modern, amb un teulat a doble vessant, pronunciat i un campanar triangular situat darrera seu.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario