lunes, 20 de diciembre de 2021

CAN LLOSAS. OLOT. LA GARROTXA

 

Matias En Mais Castanyer  , publica una fotografia de Can Llosas (1894), casa del banquer i polític Pere Llosas (Olot, 12 de maig de 1870 - 28 de novembre de 1955), al carrer de Joan Pere Fontanella,  els promotors foren (Juan Llosas i Rosa Badia, pares de Pere Llosas i Badia), i l’autor del projecte fou el   mestre d’obres, Joan Cordomí Bosch.


Patrimoni Gencat la descriu com; casa eclèctica ubicada entre el carrer Fontanella i la carretera de Santa Pau. Disposa de baixos, planta, pis i golfes. La porta d'ingrés està emmarcada per pilars d'estuc que sostenen un entaulament rectangular amb motius florals i les inicials L.J.L.-R.B. La resta de les obertures també disposen d'entaulaments decorats amb fullatges, fruit i petxines.




Fotografia . Ivan Bea


La façana més característica de Can Llosas es la que mira a la carretera de Santa Pau, que retratava l’Olga Sacrest Roca ,      l’any 1986.




Cal destacar la gran galeria porxada amb arcs ogivals i els escuts que decoren els angles.


Poseu Olot a la llista d’indrets d’obligada visita, i al ensems - si us estimeu la vidaeviteu visitar Palència, almenys fins que s’hagi empresonat alPablo Casado Blanco (Palència, 1 de febrer de 1981)

jueves, 2 de diciembre de 2021

EL PANTEÓ MAS DEL CEMENTIRI DE POBLENEU. BARCELONA

 

El Raül Pastó Ceballos pública la fotografia de l’àngel, enlairant-se amb les ales desplegades que acompanya cap al Cel la figura d'una dona jove, vestida amb una túnica, obra de l’escultor Federico Fabiani (28 de novembre de 1835-20 de gener de 1914) que llueix al panteó Mas, dissenyat pel mestre d’obres   Pere Bassegoda Mateu (1817-1908)


 


https://kripkit.com/federico-fabiani/

https://www.epdlp.com/arquitecto.php?id=17781

https://www.artfunerari.cat/cementiri-de-poblenou

 https://ca.wikipedia.org/wiki/Cementiri_del_Poblenou

https://www.poblesdecatalunya.cat/municipi.php?m=080193R11


Hi ha un turisme “ funerari” – normalment estranger – amb un alt nivell cultural, que gaudeix a cor que vols de cementiris com el de Poblenou, el de Montjuic, el de Lloret de Mar,...,  insisteixo que acostumen a ser persones d’alt nivell cultural, no hi trobareu doncs, “ al ximplet de Palència”, a  “ la montapollos “ , al “  basc foll” ,  la “ fatxa mòbil”,  o a l’inefable “ bocamoll” , esteu tranquils.

lunes, 29 de noviembre de 2021

IN MEMORIAM. L’ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ DE LA CREU ALTA DESAPAREGUDA EN L’ALÇAMENT ARMAT DELS MILITARS FEIXISTES CONTRA EL GOVERN LEGÍTIM I DEMOCRÀTIC DE LA II REPÚBLICA.


El Cisco Raurell Sans , pública una fotografia; Església de Sant Vicenç de la  Creu Alta, principis del segle XX. 




L'església,  inaugurada el 10 de novembre del 1889, pertanyia  a l'antic terme de Sant Vicenç de Jonqueres (la Creu Alta), el qual s'incorporà a Sabadell l'any 1904.


Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquella església que ’any 1936, com a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco –  que comptava amb la “ col·laboració “ de la Jerarquia de l’església catòlica, excepció feta del que fou  Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Venerable, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), va ser cremada, sent reconstruïda el 1945 per Josep Vila i Juanicó ( 1906? + 19 setembre 1981) – ens calen dades a l’email castellardiari@gmail.com de naixement i traspàs i si en teniu,  una fotografia d’aquest arquitecte )  i consagrada pel Dr. Narcís Jubany i Arnau (Santa Coloma de Farners, 12 d'agost de 1913 - Barcelona, 26 de desembre de 1996) el 12 d'octubre de 1956.


El 25 de maig de 1999 es va inaugurar la nova façana amb l'atri i l'acabament del campanar amb tres noves campanes i el rellotge actual.


Les façanes combinen l'obra vista i l'arrebossat.


La façana principal està flanquejada per dues torres, la del cimbori té uns baixos relleus de terra cuita obra de Camil Fàbregas Dalmau (Moià, 1906  + Sabadell, 2003)]


Destaca l'interior on hi ha pintures i escultures de la Capella del Sagrament, l'arc triomfal i els relleus de l'altar amb temes de l'Evangeli i de les Sagrades Escriptures, obres també de Camil Fàbregas Dalmau . L'escultor Adolf Salanguera i Abella (  Sabadell 25 de febrer de 1929 + Sabadell,  día 22 d’octubre de 2000),  hi té una imatge del Sagrat Cor. Altres talles són de Josep Maria Camps i Arnau (Sarrià, Barcelona, 29 d'octubre de 1879 - Barcelona, 6 de febrer de 1968) i Francesc Juventeny i Boix (  Montcada i Reixac,  1906  - Cerdanya del Vallès, 27 d’agost de 1990 )  . Les vidrieres són de l’Antoni Oriach Rovira ( Barcelona, 1888 – 1979)


http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/262-A.htm




http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2014/03/sant-vicenc-de-la-creu-alta-de-sabadell.html


https://www.yumpu.com/es/document/read/12237918/el-martiri-dels-temples-patrimoni-cultural-arquebisbat-de-barcelona


Sabadell és i ha estat víctima d’un Alzheimer social que ha desfet la seva  consciencia col·lectiva


miércoles, 24 de noviembre de 2021

MAS VILALBA. LA ROCA DEL VALLÈS

 

Crisant Palau publica un parell de fotografies del  mas Vilalba al terme de la Roca del Vallès, d’on havia estat alcalde l’inefable Salvador Illa i Roca (la Roca del Vallès, 5 de maig de 1966) en dos períodes disjunts compresos entre 1995 i 2005.




Fotografia de l'any 1927 




Llegia que el mas Vilalba està construït damunt d'una vil·la romana. A l'interior de la casa hi ha un petit museu amb documents transcrits que fan referència a la construcció. La documentació més antiga data d'inicis del segle VIII, tot i que sabem que la construcció perdura com a casa forta i important fins a l'actualitat. Les restes de la torre amb espitllera queden actualment integrades a l'interior de la construcció.


També es conserva l'antiga porta de ferro i fusta que donava accés a l'antic edifici fortificat.


La capella oratori està dedicada a Sant Vicenç.


La zona de Vilalba apareix citada per primer cop l'any 932 quan Teodoric, bisbe de Barcelona, consagra i dota l'església de Sant Genís de l'Ametlla concedint també aquest bé.


Del 996 data l'escriptura de Ramon Borrell, conservada a l'Arxiu de la Corona d'Aragó.


El mas fou propietat de la família Vilalba entre els anys 1195 i 1571, quan passa a ser propietat del Monestir de Montserrat.


En la desamortització de 1836, la va adquirir per subhasta en Marià Borrell, que va fer reformes donant-hi l'aspecte actual.


Fou escenari de les guerres napoleòniques, servint de quarter, i també de les carlines.


 L'any 1920 va ser adquirit per Antoni Rivière com a regal per la seva dona Antònia Manent.


L'any 1951, el propietari hi efectuà reformes i va restaurar la façana principal.


Segons explicacions de l'antic masover, en unes obres efectuades amb l'objectiu de construir una pista de tennis, van aparèixer restes d'una estructura que podia haver format part de l'ermita de la casa.


A finals del segle XX han fet un golf en els terrenys adjacents.


Hi havia oposició que acabava generant una sentència que sembla no s’ha executat.


https://www.lavanguardia.com/deportes/20120321/54273952221/sentencia-golf-la-roca-vilalba.html


http://territori.scot.cat/cat/notices/2010/09/camp_de_golf_i_urbanitzaciO_de_vilalba_la_roca_del_vallEs_2694.php


Llegia ben al contrari que el projecte continua.

https://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/812049-el-golf-de-vilalba-repren-lrobra-inacabada-de-la-casa-club-.html


L’article 14 de la Constitución de 1978, diu “Els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”. Sembla que també aquest té únicament un caràcter “enunciatiu”,oi?

 

lunes, 22 de noviembre de 2021

EL “ DESCONEGUT “ CANAL INDUSTRIAL DE BERGA.

 Llegia que Marcel·lí Buxadé i Cunill (Berga, 1846 - 5 d'agost de 1907) enginyer català, fou  el principal impulsor del Canal Industrial de Berga.


La Josefina Casadesús Bascompte, publica una fotografia de l'aqüeducte del torrent de les Garrigues, de Cercs.




El canal industrial de Berga té una llargada de 20,02 quilòmetres que recorren els municipis de Berga, Cercs i Guardiola de Berguedà.


Es tracta d'un canal de tres metres d'amplada i quinze de fondària, amb divuit salts projectats (tres en rendiment). Tot i que en un 65% discorre a cel obert, va caldre construir una trentena de túnels d'uns tres metres d'altura.

 

S'adapta a les dificultats del relleu, encara que es va dissenyar intentant escapar dels problemes geològics, els obstacles naturals i les expropiacions forçoses.


L'encert en el traçat ha quedat demostrat pel fet que cent anys després el canal encara està en servei.


Ens agradaria rebre imatges de l'aqüeducte que salva el desnivell de la riera de Peguera format per set arcs de llum amb volta de mig punt amb una caiguda vertical sobre el centre de la riera d'aproximadament 35 metres.


Sense cap dubte  és un dels elements d'obra més importants de tot el recorregut del canal.


Pel que fa a túnels i foradades, n’hi ha a ha un total de 34.


Estaria bé que algú ho poses en valor, oi?.

 


sábado, 20 de noviembre de 2021

LLEGENDES SOBRE L’ERMITA/SANTUARI DE SANTA CATERINA D’ALEXANDRIA AL TERME DE TORROELLA DE MONTGRÍ A LA COMARCA DE L’EMPORDÀ JUSSÀ

 

havíem fet  en col·laboració l’Odo Arranz Arlanzón, i l’Antonio Mora Vergés, una publicació en la que recollíem  que segons la tradició,  l'ermita de Santa Caterina fou fundada l’any 1392 per tres monjos de Montserrat, Bartomeu Cabotes, Pere Trasió i Berenguer Desguell, que marxaren del monestir per desavinences amb els seus superiors, arrel del període de crisi viscut entre 1378 i 1417 per l’Església catòlica ,  designat com a Cisme d’Occident. Els monjos van acordar amb la Universitat (nom que es donava en aquell temps a l’Ajuntament) que, a la seva mort, l’ermita passés a ser propietat municipal


Els frares haurien dedicat l'ermita a Santa Caterina, i a ells es deuria doncs la construcció del primitiu edifici, que correspon a l'actual nau de l'església (Segles XIV-XV).


Majourie Metami, publica “ la Llegenda de Santa Caterina”, i unes imatges que identificaria més com barraques de pedra seca, que com  capelles.




El seu text diu que  hi ha una llegenda que explica com va començar la història de Santa Caterina. Fa molts anys un pastor de Torroella va trobar una imatge amagada entre els matolls i roques. El poble va decidir que calia guardar-la i venerar-la en una capella en el mateix lloc on s’havia trobat. La primera capella.


Al cap d’un temps va desaparèixer la imatge i més tard la trobaren un xic més amunt del camí. Deduint que Santa Caterina preferia estar en aquell lloc més enlairat li van aixecar una segona capella.


Fos com fos la història es torna a repetir. La imatge abandona el seu lloc i apareix més tard un xic més amunt. Se li torna a fer una tercera capella més gran i alta que les altres per venerar-la i guardar-la. Però malauradament una nit de tempesta hi va caure un llamp foradant el sostre. La imatge va marxar espantada deixant-hi una petjada en una roca. Al cap de molt temps la imatge torna a aparèixer per casualitat a la vall Gran. Es feu una gran festa i s’hi construir una nova capella en aquell lloc recòndit i llunyà, aïllat entre muntanyes i al costat d’una font. Passat cert temps i veient que Santa Caterina no es movia d’aquell paradís, uns frares de Montserrat hi van construir una magnífica ermita. I des de llavors se’n diu la vall de Santa Caterina.


El Josep Riera Torrent, discrepa i exposa que segons Andreu Sàbat (Torroella de Montgrí, l’Empordà jussà, 1608 - 1676), que va escriure la història de Santa Caterina i de la seva casa i ermita, la llegenda (segons ell, història) és molt més llarga i curiosa.


Ei pastor es trobava guardant, un dia de ple estiu, el seu remat a la vall, a l'emplaçament actual de l'ermita, quan s'adonà de un resplendor que sortia de dins una diminuta cova situada a sota la actual capellà coneguda, avui, com a la capella dels enamorats; s'hi atansà i veié com el resplendor era produït per és daurats del vestit de una imatge de alabastre que hi avia dins la cova en ser batuts pels raigs del sol que hi penetrant, imatge per tothom ignorada.


El pastor, admirat pel prodigi, deixà el ramat i baixà corrents a la vila per comunicar la nova al rector. El rector, un cop assabentat, amb els altres clergues i prohoms de la vila ,  pujaren fins a la vall per comprovar la veracitat del relat; en arribar al lloc comprovaren que tot era com el pastor havia relatat, examinaren la imatge i veieren que es tractava de una imatge de Santa Caterina amagada en aquell lloc en temps de la invasió sarraïna.


Mentre el pastor es tornava a fer càrrec del ramat i alguns dels testimonis es quedaven fent guàrdia a la imatge, el rector i la resta baixaven a la vila per organitzar la processó que havia de traslladar la imatge fins a la parròquia.


En arribar la imatge al temple parroquial, fou col·locada en una capella lateral per ser-hi venerada.


Així quedà la cosa fins que un dia, en arribar el campaner a l'església per el toc d'oració, veié, amb astorament, que la imatge havia desaparegut, comunicà la nova al rector i aquest a les autoritats civils. Tothom cregué que es tractava d'un robatori, motiu per el qual decidiren de mantenir els portals de les muralles tancats per impedir la sortida de cap carruatge sense ser prèviament registrat, a fi de evitar la sortida de la imatge de la vila.


Aquell mateix matí sortí, pel portal de Santa Caterina, un home, amb la magallina a coll, per anar a treballar, la vinya que tenia a la vall i, en arribar a l'indret a on avui trobem la primera capella, veié, admirat, la desapareguda imatge en aquell lloc. En lloc de arribar a la vinya tornà a la vila per assabentar-ne a les autoritats, que decidiren que la Santa volia ser venerada a la muntanya i no pas a la vila, essent aquest l'origen de la primera capella.


Al cap de un temps, desaparegué de la primera capella i aparegué un xic més amunt; les autoritats cregueren que la primera capella era en lloc massa recòndit i decidiren edifica-n una de nova en el lloc a on ara la trobaren, lloc molt més visible des de la vila.


Passat un cert temps, desaparegué de la segona i aparegué un xic més amunt.


La interpretació que se'n feu: la Santa vol ser venerada en una capella més espaiosa.


Al cap de poc, després d'haver haver deixat una petjada en una pedra de l'interior de la tercera capella, desaparegué d'aquell lloc per aparèixer sobre mateix de la balma a on fou trobada per primera vegada. Fou aquí, doncs edificada la quarta capella, car interpretaren que volia ser venerada en el mateix indret a on primer és deixà veure.


Passat un temps, veient que d'aquí no és movia, en arribar els monjos de Montserrat, aquí li dedicaren la nova ermita.


De fet, en les tres primeres capelles, fins a finals del segle XIX o principis del XX, hi havia una imatge d’un apòstol a cada una,  i el dia de la festa de la Santa eren adornades amb flors i ciris. És per això que encara avui aquest camí és conegut com a camí dels Apòstols


Mossèn Josep Maria Viñolas Esteva, publicava els Goigs d’aquesta ermita/santuari:

https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/10/goigs-santa-caterina-verge-i-martir.html


Josep Masó i Prim, publicava Els miracles de Santa Caterina

https://emporion.org/els-miracles-de-santa-caterina/?fbclid=IwAR1CJajo_RYYP3XqlTgf9mzFYu6QbeQuDkD_1DKNVj2RIiVK7UUFzqk8bR4


Patrimoni Gencat no fa esment de les llegendes que publicaven el Josep Riera Torrent, i Majourie Metami.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=7488


L’enciclopèdia sembla recolzar la tesis de Patrimoni Gencat.

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0058915.xml

sábado, 30 de octubre de 2021

TENIU DADES DE L’AUTOR DE LA CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DE MONTSERRAT I DE L’EDIFICI DE MAS DE LA NOGUERA AL TERME DE BIGUES I RIELLS DEL FA, A LA COMARCA DEL VALLÈS ORIENTAL?.

 

Llegia de la Capella de la Mare de Déu de Montserrat de  Can Noguera,  datada l’any 1905 – atribuïda a “ desconegut “ - al terme de  Bigues i Riells del Fai, a la comarca del Vallès Oriental, al Mapa de Patrimoni ; edifici d'una sola nau, amb elements decoratius de ceràmica vidrada en la coberta. Les façanes estan decorades amb pilastres d'obra i arcs cecs en la part del ràfec.




L'estil de la portalada és eclèctic, imitant elements renaixentistes.


 Al capdamunt de la façana principal hi ha un petit campanar.


Ens agradarà tenir noticia  a l'email castellardiari@gmail.com de l’autor d’aquest edifici, i el dels mas:

https://patrimonicultural.diba.cat/element/mas-de-can-noguera


Bigues i Riells del Fai, el Vallès Oriental i Catalunya, us ho agrairan.


viernes, 29 de octubre de 2021

UN SOMNI NADALENC

 

El Nadal s’apropa, i les males noticies  es van succeint una rere l’altra en aquell Califat, ancorat en la nit dels temps; la llum no para d’augmentar de preu, com  els gas i  la resta de combustibles, benzina, gasoil , querosè,…, sota el GOBIERNO MAS PROGRESISTA DE LA HISTORIA.

La fam s’estén més que la pandèmia de la Covid.19, que havia assolit  xifres astronòmiques de víctimes.

El Miquel feia cua per rebre aliments amb persones d’altres procedències i colors.

Les racions s’anaven reduint en la mesura que augmentaven els peticionaris.

Es començaven a veure  persones que portaven uniformes que no pertanyen als Cossos Repressius del Califat, sinó a Partits molt concrets , que defensaven el retorn dels emigrants al seu països, de forma oberta i publica, i  la seva eliminació física, de forma reservada.

Tot feia pensar que es repetien els fets que s’havien produït als anys 30 i 40 del segle XX.

El Miquel, malgrat haver nascut en un territori, ocupat “ manu militari” pel Califat, formava part d’una de les , minories que al llarg del anys, havia patit actes genocides, i dissortadament tot feia pensar que en les actuals circumstàncies les tornaria a patir.

Europa no havia fet costat als governs democràtics en el passat, i res feia pensar que actues de forma diferent, ara i en el futur.

Els mitjans informatius , van començar a deixar d’informar,  dels fets que succeïen al  Califat, i les pàgines d’informació parlaven de Polònia, d’Hongria , de Turquia, o d’altres llocs on tradicionalment no s’havien respectat MAI, els drets més bàsics.

Li va cridar l’atenció l’oferta creixent de series televisives filmades a Turquia, amb guions i actors de pèssima qualitat, corria la brama, que era una més de les condicions que el sàtrapa imposava a Europa, per la tasca de “ contenir” als emigrants.

Al Novembre, el Miquel va començar va començar a detectar “ absències inexplicables “  de persones i famílies en el seu entorn.  L’angoixa s’anava  en els col·lectius de persones que pertanyen a les minories odiades pel Califat.

Al desembre, el Miquel tenia coll avall que el 2021 seria el darrer any de la seva existència, els “ uniformats “ dels  Partits extrems actuaven ja a plena llum de dia amb la complicitat “ passiva” dels cossos repressiu del Califat.

El 20 de desembre però,  va tenir lloc un fet inesperat, aterraven a la capital del Califat, els avions de l’ala Catalunya de les forces europees,  i es feien amb el control de la residència del Califa, i dels mitjans públics de comunicació.

La televisió donava un termini improrrogable de 24 hores perquè els “uniformats”  que no formessin part dels cossos repressius del Califat, es lliuressin a les noves autoritats.

La llum, el gas i la resta de combustibles , passaven a tenir un preu regulat.

El nou govern, garantia la indemnitat  física tant dels no nascuts a Califat, com dels que pertanyen a minories tradicionalment reprimides.

Els serveis que facilitaven menjar als desfavorits, van veure com els arribàvem tones de queviures, i la col·laboració de persones expertes en logística.

Pel Nadal de l’any 2021 a l’alegria de la marxa del –Califa de la seva família, i  de bona part dels membres del GOBIERNO MÁS PROGRESISTA DE LA HISTÒRIA, i dels gran executius de les empreses que gestionaven  Serveis essencials,  s’afegia la noticia de la implantació de noves empreses i la creació de llocs de treball.

L’any 2022 es presentava ple d’esperança, fins i tot es donava per fet, que es reconeixerien les singularitats d’alguns territoris que assolirien la seva llibertat nacional, com a Repúbliques.

S’anul·laven TOTS els processos polítics, tornaven els exiliats, i es depuraven l’Administració Pública, la Judicatura, la Policia, l’exercit,….

Europa havia reaccionat – aquesta vegada si – de forma democràtica.

IN MEMORIAM. FÀBRICA TORT. SABADELL

 

La necessitat em portava , un dia més, fins a Sabadell, per recuperar-me dels efectes de la terrible caiguda que patia el dia 9.07.2021 ,  em calien els serveis dels fisioterapeutes.

 

I val a dir que espero que la Seguretat Social, autoritzi més sessions, perquè les seqüeles evolucionen lentament.


Està clar però, que “la cabra sempre tira a la muntanya”, i amb el mòbil – encara no puc manipular la càmera fotogràfica - , retratava la FÀBRICA TORT - Can Planell




carrer Turull nº29-39, carrer Riego nº91-93

Joan Bolívar (enginyer - 1900-1903)

 Pere Salas (enginyer - 1904)

 Josep Renom i Costa (1919)


Conjunt fabril format per dues naus paral·leles amb un pati estret entre elles, i dues naus de crugia perpendicular a les anteriors. La nau cantonera té planta baixa i dos pisos.


Anteriorment havia existit una altra nau en la parcel·la veïna a nord-oest, que actualment es troba desocupada.


Es tracta d’una de les primeres fàbriques sabadellenques que incorporà l’electricitat.


El model original de fàbrica de pisos de dues plantes s’alterà posteriorment, amb la voluntat de guanyar espai productiu, esdevenint l’actual distribució de Planta Baixa i dos pisos.

https://www.espaisrecobrats.cat/fabrica-tort-can-planell-habitatges/


M’arribava una noticia tristíssima,  i alhora, profundament negativa tant per a la persona que n’ha estat víctima, com pel Servei de Traumatologia del Consorci del Park Tauli

 

Una persona de Castellar del Vallès patia una caiguda, i el portaven a Urgències del Taulí, allà li deien que tenia un esquinç.  l'estripada, distensió o estirament excessiu d'un lligament - banda resistent de teixit elàstic que uneix els extrems ossis d'una articulació – al peu.  La radiografia no confirmava aquesta diagnòstic, perquè hi havia molta inflamació.  La feien marxar a casa, sense cap tractament rehabilitador.

 

Sessions de fisioteràpia privades, no aconseguien trobar millora, i per insistència dels seus amics, demanava  visita al seu metge de capçalera – cosa de llarga tramitació, en aquest context en que s’està desmuntant la Sanitat Pública - , i finalment el radiòleg de Sant Felix, confirmava que el peroné estava trencat.

 

Avui, li deien al Taulí que ja no es podia fer res, té més de 65 anys, i que el dolor anirà marxant.

 

Ella no té intenció de presentar denuncia contra el Consorci Hospitalari del Parc Taulí. Està clar però, que si més no, aquesta informació es pot considerar una “notitia criminis” que hauria de donar lloc a l’actuació d’ofici de les autoritats policials i/o judicials.


Si més no, el cas es podria presentar al Premi Josef Mengele, oi?.

 



Com deia una avia quan li preguntaven com es trobava, de cada vez, peor.

 

 

IN MEMORIAM. L’HOTEL ESPAÑA A LA RAMBLA DE SABADELL.

 

La necessitat em portava , un dia més, fins a Sabadell, per recuperar-me dels efectes de la terrible caiguda que patia el dia 9.07.2021 ,  em calien els serveis dels fisioterapeutes.

 

I val a dir que espero que la Seguretat Social, autoritzi més sessions, perquè les seqüeles evolucionen lentament.

 

Està clar però, que “la cabra sempre tira a la muntanya”, i amb el mòbil – encara no puc manipular la càmera fotogràfica - , retratava la façana de l’edifici de la    Rambla 22-24 , concebut originàriament per l’arquitecte Juli Batllevell i Arús (Sabadell, Barcelona; 1864 - Barcelona; 20 de setembre de 1928) com a hotel.




La façana principal, situada a la Rambla, presenta una distribució asimètrica. La decoració dels murs és austera i està dividida en dues zones: la planta baixa i els pisos superiors.

 

La planta baixa està distribuïda en cinc vans on se situa la porta principal. El mur està decorat amb carreus de pedra que donen un sentit horitzontal a la façana, fet que contrasta amb les línies verticals que marquen els balcons.

 

Els pisos superiors presenten una distribució en cinc balcons sustentats per mènsules, amb una decoració amb estuc i en relleu a la zona del brancal i de la llinda. Entre cada balcó hi ha una decoració amb franges rectangulars, a manera de pilastres realitzades en estuc que neixen del pis fins a arribar a l'acabament de la façana. Aquest presenta unes motllures en gradació.


Originàriament va ser l’hotel ESPAÑA.


Posteriorment allotjà la Comissaria de la Policia Nacional, en aquella època dins de les dependències policials hi havia un menjador públic, on es podia dinar amb un preu sensiblement inferior als locals de restauració propers, com el Petit Catalunya.

 

 Més endavant, passà a ser propietat de l'Ajuntament i del Gremi de Fabricants de Sabadell: s'utilitzà per al comerç a la planta baixa i els pisos superiors els ocuparen l'Institut Municipal d'Educació de l'Ajuntament de Sabadell.

M’arribava una noticia trista,  i alhora, profundament negativa tant per a la persona que n’ha estat víctima, com pel Servei de Traumatologia del Consorci del Park Tauli

 

Una persona de Castellar del Vallès patia una caiguda, i el portaven a Urgències del Taulí, allà li deien que tenia un esquinç ,    l'estripada, distensió o estirament excessiu d'un lligament - banda resistent de teixit elàstic que uneix els extrems ossis d'una articulació – al peu.  La radiografia no confirmava aquesta diagnòstic, perquè hi havia molta inflamació.  La feien marxar a casa, sense cap tractament rehabilitador.

 

Sessions de fisioteràpia privades, no aconseguien trobar millora, i per insistència dels seus amics, demanava  visita al seu metge de capçalera – cosa de llarga i complexa tramitació a Castellar del Vallès , en aquest context en que s’està desmuntant la Sanitat Pública - , i finalment el radiòleg de Sant Felix, confirmava que el peroné estava trencat.

 

Avui, li deien al Taulí que ja no es podia fer res, té més de 65 anys, i que el dolor anirà marxant.

 

Ella no té intenció de presentar denuncia contra el Consorci Hospitalari del Parc Taulí. Està clar però, que si més no, aquesta informació es pot considerar una “notitia criminis” que hauria de donar lloc a l’actuació d’ofici de les autoritats policials i/o judicials.

 

Si més no, el cas es podria presentar al Premi Josef Mengele, oi?.


 


Com deia una avia quan li preguntaven com es trobava, de cada vez, peor.

jueves, 28 de octubre de 2021

CASA ISARD/LLONCH - CASA ESTANY/LLONCH - CASA ESCARRA . SABADELL

 

La necessitat em portava , un dia més, fins a Sabadell, per recuperar-me dels efectes de la terrible caiguda que patia el dia 9.07.2021 ,  em calien els serveis dels fisioterapeutes.


I val a dir que espero que la Seguretat Social, autoritzi més sessions, perquè les seqüeles evolucionen lentament.

 

Està clar però, que “la cabra sempre tira a la muntanya”, i amb el mòbil – encara no puc manipular la càmera fotogràfica - , retratava la façana de la casa del carrer Riego, 61- cantonada , carrer de Sallarés i Pla, 60-62




Mestre d’Obres Rafael Estany i Casals, 1875

http://www.patrimonifunerari.cat/artistes/arquitectes/rafael-estany-casals/


 Juli Batllevell i Arús. 1908


Casal de planta baixa i dos pisos, voltat per un ampli jardí on hi ha un pavelló amb coberta de cúpula feta d'escames ceràmiques. Cal destacar la reixa de ferro forjat de la tanca del pati. El tractament de l'interior és força acurat amb pintures i motllures de temes orientals i geomètrics, vidrieres, arrimadors de fusta treballada i paviments. 





Posteriorment es va afegir un cos annex de planta baixa a un dels laterals, projectat pe Juli Batllevell.

 

M’arribava una noticia trista,  i alhora, profundament negativa tant per a la persona que n’ha estat víctima, com pel Servei de Traumatologia del Consorci del Park Tauli


Una persona de Castellar del Vallès patia una caiguda, i el portaven a Urgències del Taulí, allà li deien que tenia un esquinç.  l'estripada, distensió o estirament excessiu d'un lligament - banda resistent de teixit elàstic que uneix els extrems ossis d'una articulació – al peu.  La radiografia no confirmava aquesta diagnòstic, perquè hi havia molta inflamació.  La feien marxar a casa, sense cap tractament rehabilitador.


Sessions de fisioteràpia privades, no aconseguien trobar millora, i per insistència dels seus amics, demanava  visita al seu metge de capçalera – cosa de llarga tramitació, en aquest context en que s’està desmuntant la Sanitat Pública - , i finalment el radiòleg de Sant Felix, confirmava que el peroné estava trencat.


Avui, li deien al Taulí que ja no es podia fer res, té més de 65 anys, i que el dolor anirà marxant.


Ella no té intenció de presentar denuncia contra el Consorci Hospitalari del Parc Taulí


Si més no, el cas es podria presentar al Premi Josef Mengele, oi?.




Com deia una avia quan li preguntaven com es trobava, de cada vez, peor.