sábado, 5 de abril de 2025

ESGLÉSIA D’USALL, ADVOCADA A SANT CRISTÒFOL/ MENNA I A SANTA ANNA. PORQUERES. EL PLA DE L’ESTANY

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-cristofol-dusall-porqueres

https://turisme.plaestany.cat/item-turistic/esglesia-de-sant-cristofol-dusall/

https://turaris.net/es/publicacions/articulos_10/s_costumbres-y-tradiciones_7/goigs-glorios-martir-sant-cristofol-usall_714

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/15323

Usall havia estat un ens local independent (batllia de Banyoles, senyorejada pel Monestir de Banyoles) fins a l'abolició de l'antic règim senyorial, al primer terç del Segle XIX.

 Després de ser uns anys independent, el 1846 el seu terme va ser unit al nou municipi de Porqueres, juntament amb d'altres pobles.

L'església  d’Usall , advocada a Sant Cristòfol/Menna i Santa Anna,  apareix per primera vegada citada en la documentació quan va ser lliurada al monestir de Banyoles, l'any 1086; aquesta donació va ser confirmada en les butlles d'Urbà II (1096) i Alexandre III (1175).

El 1364, la reina Elionor va vendre al monestir de Banyoles la jurisdicció d'aquesta parròquia.

 A mitjan segle XVIII l'església va ser saquejada per les tropes franceses.

L'absis ha estat eliminat i ha estat substituït per un cos rectangular que amplia la nau i conté la sagristia.


Fotografia de Francesc Suades 

La seva construcció es realitzà en diverses etapes, iniciant-se al segle XI, va patir una ampliació al segle XII, moment en què es va realitzar quasi tota la construcció.

L'absis és la part més nova de l'església, probablement del segle XVIII.

Entre els anys 1965 i 1987 es feren els treballs de restauració: es va treure el guix que cobria les parets i va aparèixer el parament original.

També es descobriren els fonaments de l'absis primitiu.

 A l'interior es conserven diverses imatges de culte del segle XVIII i una pila baptismal del segle XVI.

Ens agradarà rebre imatges del interior a l’email castellardiari@gmail.com  , i si existeixen, un exemplar dels Goigs, posats a demanar, oi?

Quan al topònim:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=45425

Respecte de Sant Cristòfol/Cristòfor ,que vol dir el qui porta Crist (Chistoforus), hi ha una tradició i/o llegenda que el descriu com un gegant inicialment al servei del Dimoni. Convertit al servei de Crist es dedica a ajudar els viatgers a creuar un curs d'aigua perillós. Una tarda trasllada un nen, al qual puja a l'espatlla; cada cop va pesant més i més fins que esgotat arriba a l'altra banda del riu. Com a prova li fa clavar el seu bastó a terra i al dia següent està florit i dóna fruïts. Així sempre se'l representa amb Crist a l'esquena i amb un bastó florit.

La tesis del Josep Capdevila i Soldevila , http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf

documentada i rigorosa, recollida en el llibre : La Capella de Sant Cristòfor i el barri del Regomir de Barcelona, en la que formula la possibilitat d’un doble culte al mateix personatge, Sant Menna al lloc de naixement, i Sant Cristòfor al lloc del martiri, em sembla del tot versemblant, i possible.

El nom Cristòfol/Cristòfor, “el portador de Crist’, evidentment es referia a qui portava Crist al cor.; probablement li va ser imposat en el Baptisme. No hi ha constància de l’anterior nom del soldat.

la història ens explica com Menna /Cristòfor va ser capturat i obligat, per la força, a servir en una unitat militar anomenada la Cohors Tertia Valeria Marmaritarum.

Els marmaritans eren un poble del nord de l’Àfrica que es trobava on avui hi ha la moderna Líbia.

Si considerem com un fet indiscutible que Menna/ Cristòfor formava part del poble dels marmaritans, cal cercar el seu culte a les regions situades entre Marmarica i Alexandria i immediatament ens adonem que a 45 km al sud-oest d’Alexandria, a la ciutat coneguda com Abu Mina, existeix des de temps molt antics un culte dedicat a sant Menna

Per les narracions de Cyrus de Cotyaeum, però, sabem que Menna va ser un soldat, que va ser martiritzat en un país foraster i que les seves despulles van ser retornades al seu país d’origen, després de la seva execució. Aquest fets són els mateixos que nosaltres coneixem de la vida de sant Cristòfor. David Woods creu que hi ha motius suficients per a identificar la història de sant Cristòfor amb la de sant Menna.

Sant Menna és patró de la població catalana de Sentmenat, al Vallès Occidental, que celebra la festivitat del seu patró, el dia 11 de novembre, coincidint amb Sant Marti de Tours.

 Que Sant Cristòfol /Menna   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels Kurds,  amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

jueves, 3 de abril de 2025

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE MONTMELÓ ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL VALLÈS OCCIDENTAL.

 

L’edifici projectat per l’arquitecte  Eusebi Bona i Puig   (Begur, l’Empordà jussà , 1890 - Barcelona, 12 d'octubre de 1972), s'inicia l'any 1919 i no es  conclou fins l'any 1927.


 Els cossos laterals originàriament eren l'escola, amb segregació de sexes, mentre que el cos central estava destinat a les oficines municipals.


https://www.arquitecturacatalana.cat/ca/autors/eusebi-bona-i-puig

Actualment tot l'edifici està destinat als diferents serveis de l'Ajuntament

Al cens de 1920 constaven 642 ànimes,  l’any 1960 es duplicaria la pobla vió  1.366, i es tancava l’exercici 2024 amb 8.906 habitants de dret. Trobar un montmeloní, montmelonina, amb avis i pares nascuts també a Montmeló,  és un més extraordinari que trobar un polític honest.

lunes, 24 de febrero de 2025

IN MEMORIAM. CAPELLA DE LLASTANOSA, ADVOCADA A SANT ISIDRE LLAURADOR. NAVÀS

 

Llegia; Al segle XVII es té constància de l’existència de la capella de Sant Isidre de la Llastanosa, construïda el 1619 i de la qual en queden poques restes.




El 1878 es va ampliar la part de llevant que incloïa la capella.

 El retaule de la capella, que s’ha conservat en part, tenia una inscripció que deia: “JUAN VILA 1887”.

Ens agradarà, si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs a l’email castellardiari@gmail.com

Quan al topònim Llastanosa, és un col·lectiu  vegetal derivat de llastó 'graminia semblant a una espècie de palla seca o fenaletes'

La signatura de la CARTA DE LOS OBISPOS ESPAÑOLES en la que la Jerarquia Catòlica beneïa l'alçament dels militars feixistes, com  intuïa el que fou  Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943),  tindrà com a conseqüència el creixement del laïcisme, i qui sap, si la desaparició de la mateixa església catòlica. 

https://www.guimera.blog/tribuna/francesc-dassis-vidal-i-barraquer-in-memoriam/

Que Sant Isidre, malgrat la seva procedència madrilenya, elevi a l’Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional.


CAPELLA DE VALLBONA, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE. NAVÀS. EL BAGES

 

https://patrimonicultural.diba.cat/element/capella-de-sant-pere-de-vallbona

Al segle XVII, es construí la capella, dedicada a Sant Pere i situada a uns 100 metres.





En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, la capella fou saquejada i se’n va destruir el retaule que hi havia

https://patrimonicultural.diba.cat/element/vallbona

La signatura de la CARTA DE LOS OBISPOS ESPAÑOLES en la que la Jerarquia Catòlica beneïa l'alçament dels militars feixistes, com  intuïa el que fou  Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943),  tindrà com a conseqüència el creixement del laïcisme, i qui sap, si la desaparició de la mateixa església catòlica. 

https://www.guimera.blog/tribuna/francesc-dassis-vidal-i-barraquer-in-memoriam/

Que Sant Pere elevi a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional. 


martes, 18 de febrero de 2025

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA DE MAS PALOU & SANTA MARIA D’ABELLA DE LA CONCA, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU. EL PALLARS JUSSÀ.

 

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_2100/2130_SMMasPalou/SMMasPalou.htm


El Mas Palou  d’Abella de la Conca, serva restes de l'església de Santa Maria, actualment integrada en els edificis de la casa, però visible a través de la porta exterior adovellada, està integrada en els edificis que formen el Mas Palou, antigament anomenat Mas de Santa Maria, de manera que només es manifesta a l'exterior a través de la porta i d'un contrafort del mur de ponent. Tot i que ha rebut moltes transformacions, el seu origen, per l'aparell que se n'aprecia, és medieval, d'època romànica. És d'una sola nau, amb porta oberta a migdia

Ens agradarà, si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs a l’email castellardiari@gmail.com , i si fos possible, imatges antigues de l’església, i de la imatge que s'hi venerava. 

No en trobava informació a l’Enciclopèdia catalana

No ens cansarem de recordar que el  Concili d’Efes va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge Maria, «Mare de Déu» (Theotokos).   Es va  decretar l'excomunió per a tots els qui no s'atenguessin al acordat  en el mateix concili.

L’església catalana, i les esglésies Orientals,  es refereixen a Maria com “ Marededéu”.


L'església que passejava sota pal·li al sàtrapa Francisco Franco Bahamonde (El Ferrol,​ 4 de diciembre de 1892-Madrid, 20 de noviembre de 1975),  pel que fa a la denominació " correcta"  de la mare de Jesús,  es mantenia en allò tant tronat - i alhora tant propi d'aquest REINO - de  ‘sostenella y no enmendalla’.

El sostre demogràfic del Pallars jussà  s’assolia al cens de 1857 amb 28.861 ànimes,  es tancava l’exercici 2024 amb 13.301 “ habitants de dret”, eufemisme que vol fer passar “ bou per bestia gossa “ , per raons diverses – algunes d’ordre fiscal –hi ha persones que s’empadronen en un lloc  on no viuen.

El REINO DE ESPAÑA no té entre les seves prioritats el Patrimoni històric de Catalunya.

Que la Marededéu elevi a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional. 

 

 

 

ERMITA DE SANT ALEIX DE CLAVEROL. EL PALLARS JUSSÀ

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-aleix-el-pont-de-claverol

Les restes conservades corresponen als murs laterals d’un edifici d’una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular, del qual s’endevina el perímetre exterior. Devia estar coberta amb embigat de fusta, si tenim en compte l’escàs gruix de les seves parets, que es mantenen en una alçada variable, però no superior a 1,50 metres. 

De les parets, a part el perímetre absidal, es conserven les cantonades amb la façana oest, totalment desapareguda i on devia situar-se la porta, de la qual no hi ha vestigis, com tampoc de cap finestra.

 


L’aparell és de reble ben ordenat en filades que tenen una certa uniformitat, palesant formes constructives rurals, probablement del segle XI.

Ens agradarà, si existeixen, rebre un exemplar dels Goigs, i si fos possible imatges antigues de l'ermita a l'email castellardiari@gmail.com 

El sostre demogràfic del Pallars jussà  s’assolia al cens de 1857 amb 28.861 ànimes,  es tancava l’exercici 2024 amb 13.301 “ habitants de dret”, eufemisme que vol fer passar “ bou per bestia gossa “ , per raons diverses – algunes d’ordre fiscal –hi ha persones que s’empadronen en un lloc  on no viuen.

El REINO DE ESPAÑA no té entre les seves prioritats el Patrimoni històric de Catalunya.

sábado, 15 de febrero de 2025

ESGLÉSIA DE SAPEIRA, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU, MAL DITA SANTA MARIA. TREMP. EL PALLARS JUSSÀ

 

El topònim Sapeira indica que el poble dalt d'un turó rocós, ipsa petra

El topònim Sopeira indica que el poble és sota una roca,  sub petra, o, en català antic, sots peira

https://campaners.com/php/campanar.php?numer=7835

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-sapeira-tremp

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/43403

Llegia, edifici romànic molt transformat, consta d'una sola nau coberta amb volta de canó apuntada i reforçada amb arcs torals. Avui el cos rectangular de la sagristia ha substituït a la capçalera absidal. També s'han afegit capelles als murs nord i sud i s'hi ha adossat una rectoria actualment ruïnosa i un campanar de torre, recentment refeta amb obra de maó vist. La porta original, en el mur meridional, estava conformada per un arc apuntat, amb una arquivolta en degradació que constava d'un guardapols bisellat i que arrencava d'una imposta senzilla, igualment bisellada. La construcció d'un tercer arc, més baix, altera notablement la composició original. Els paraments són de carreus ben tallats i polits, disposats en filades uniformes, mentre que a la part baixa del mur l'obra mostra únicament carreus escapçats.


Ens agradarà. Si existeixen, rebre  a l’email  castellardiari@gmaI.com un exemplar dels Goigs, i si és possible imatges del interior de l’església.

També, si és possible, aclarir quina és l'advocació de l'església, sembla que per als Bisbat de Lleida està advocada a l'Apòstol Sant Pere.  

No ens cansarem de recordar que  el Concili d’Efes va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge Maria, «Mare de Déu» (Theotokos).   Es va  decretar l'excomunió per a tots els qui no s'atenguessin al acordat  en el mateix concili.

L’església catalana, i les esglésies Orientals,  es refereixen a Maria com “ Marededéu”.


L'església que passejava sota pal·li al sàtrapa Francisco Franco Bahamonde (El Ferrol,​ 4 de diciembre de 1892-Madrid, 20 de noviembre de 1975),  pel que fa a la denominació " correcta"  de la mare de Jesús,  es mantenia en allò tant tronat - i alhora tant propi d'aquest REINO - de  ‘sostenella y no enmendalla’.

Que la Marededéu elevi a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional. 

 

 

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA D’AMARGÓS, ADVOCADA A LA IMMACULADA CONCEPCIÓ. LA ESTEVE DE LA SARGA. EL PALLARS JUSSÀ.

 https://elcanutdelsminairons.cat/2024/09/06/la-immaculada-concepcio-de-torre-amargos/



https://elromanic.wordpress.com/2022/12/08/santa-maria-de-la-torre-damargos-sant-esteve-de-la-sarga/


Ens agradarà, si existeixen, rebre els Goigs a l’email castellardiari@gmail.com


El sostre demogràfic de Sant Esteve de la Sarga s’assolia al cens de 1857 amb 1096 ànimes, es tancava l’exercici 2024 amb 127  “ desanimats “ habitants de dret, eufemisme que amaga el fet que el nombre REAL de persones que viuen de forma permanent en aquest terme pot ser força inferior.


Ajudeu-nos en la nostra recerca dels edificis escolars anteriors i/o coetànies a la dictadura franquista, enviant-nos imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Catalunya us ho agrairà.

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2016/12/edificis-escolars-dels-pallars-


El REINO DE ESPAÑA ha esmerçat moltíssims diners en mantenir les seves estructures i superestructures polítiques, i poquíssims  en la conservació del Patrimoni Històric català. 


No ens cansarem de recordar que  el Concili d’Efes va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge Maria, «Mare de Déu» (Theotokos).   Es va  decretar l'excomunió per a tots els qui no s'atenguessin al acordat  en el mateix concili.


L’església catalana, i les esglésies Orientals,  es refereixen a Maria com “ Marededéu”.


L'església que passejava sota pal·li al sàtrapa Francisco Franco Bahamonde (El Ferrol,​ 4 de diciembre de 1892-Madrid, 20 de noviembre de 1975),  pel que fa a la denominació " correcta"  de la mare de Jesús,  es mantenia en allò tant tronat - i alhora tant propi d'aquest REINO - de  ‘sostenella y no enmendalla’.


Que la Marededéu elevi a l'Altíssim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional. 

jueves, 30 de enero de 2025

CAPELLA DE LA TORRE D'EN FRANCH, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DEL CARME. VIC. OSONA

 

La capella , obra de Josep Maria Pericas i Morros (Vic, 27 d'agost de 1881 - Vic, 1 d'abril de 1966) és de nau única orientada de llevant a ponent. A la capçalera hi ha l'absis precedit per un cimbori, la llanterna sobresurt del cos de l'edificació. La façana té el capcer escalonat i el portal és precedit per una grossa arcada que protegeix el portal, d'arc de mig punt; aquest cos és cobert a una sola vessant. A la part esquerra s'eleva un campanar de torre cilíndrica, a la part superior de la qual hi ha decoracions de serreta i s'hi obren badius. Als murs de la nau i l'absis s'hi obren finestres a la manera romànica. La part baixa dels murs del temple són de pedra picada de color blavós, la resta dels murs són arrebossats i pintats de groc. 




L'estat de conservació és bo.

https://editorial.arquitecturacatalana.cat/rutes/josep-maria-pericas-passejant-per-vic/

Escrivia suara que sóc - com tantíssims catalans - un catòlic “fix discontinu “,  recordo el anys de la meva infantessa, misses Intersetmanals, i  missa dominical que calia “ acreditar”  amb un segell de la parròquia a la “ cartilla” que  ens facilitaven a l’escola.   El rebuig en acabar aquella etapa era la norma, i la continuació de la pràctica religiosa l’excepció, afegiu “ cosetes” com allò de portar sota pal·li al dictador Francisco Franco Bahamonde​​, l’abús de la llengua castellana – que encara continua - ; l’església catòlica de l’època lluïa orgullosament  “ nacional “  , nacionalcatòlica  i anava de bracet – i en massa situacions continua anant – dels que consideren la democràcia com un “ mal sistema de govern “.

Continuo encabronat amb “ aquesta església catòlica” que decidia callar davant els despropòsits aberrants de Donald John Trump, i la seva cohort de “ rics del cagar “ , em semblava admirable que  Mariann Edgar Budde (Nueva Jersey, 10 de desembre de 1959) bisbe de Washington des de l'any 2011,  es fes  seves les preocupacions de milions de persones davant les accions anunciades pel  Donald John Trump

https://www.vilaweb.cat/noticies/video-bisbessa-washington-investidura-trump-discurs/

Les darreres  propostes del genocida  Donald John Trump passen per fer marxar als palestins de Gaza,  ho afirmava el   27 de gener -efemèride de l’alliberament d’Auschwitz- ,  la data designada per les Nacions Unides com el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.

Em sorprenia. gratament,  Esteban González Pons ( València , 21 de agosto de 1964 )

https://www.heraldo.es/noticias/nacional/2025/01/27/esteban-gonzalez-pons-donald-trump-ogro-naranja-macho-alfa-manada-gorilas-1795226.html

Imagino que li costarà algun disgust - en el millor del casos - , esperem que  des del PP tinguin compassió,  els neofeixistes en demanen la capitis deminutio  , la mort civil.  

Vol recuperar Guantánamo com a Camp de concentració i/o d'extermini, està clar que que el II Reich dels EUA, serà qualsevol cosa, menys positiu per la humanitat. 

El silenci de la resta de confessions, cristianes i no cristianes, esdevenia eixordador

lunes, 13 de enero de 2025

IN MEMORIAM. MAREDEDÉU DE LA DEVESA. CASTELLFOLLIT DE LA ROCA. LA GARROTXA

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/mare-de-deu-de-la-devesa-montagut-de-fluvia

L’edifici romànic està en força bon estat encara. És d’una sola nau, amb absis i a l’oest, una port. El campanar és d’espadanya, inicialment de dues obertures. Havia tingut un porxo a l’entrada que avui ja està esfondrat. Va ser restaurada i ampliada l’any 1540, tot i que els documents insinuen que aquesta fou la data d’inauguració. La imatge que venerava va ser destruïda el 1936. 


Era romànica, del segle XII. Aquesta imatge tenia una obertura a l’esquena per contenir relíquies o la Sagrada Eucaristia. Això és molt poc freqüent en aquestes contrades, i es per això que es creu que podria ser una de les més velles del bisbat. La imatge actual és una reproducció i està guardada a la parròquia de Montagut.

El nom de Devesa sembla que està relacionat amb el lloc on hi ha el santuari, en un replà muntanyenc apte per al pasturatge.


https://www.lagarrotxa.net/geografia/indrets/santuari-de-la-mare-de-deu-de-la-devesa

Que la Marededéu elevi a l'Altissim la pregaria del poble català per assolir la seva llibertat nacional.