sábado, 27 de agosto de 2022

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT CRISTÒFOL [ MENNA ] DE LA VALL DE BARCENADA. GAVET DE LA CONCA.EL PALLARS JUSSÀ.

 


El Guillem Homet, publica una fotografia de l’església de  Sant Cristòfol  ( Menna) de la Vall, a la Vall de Barcenada, al terme de Gavet de Conca, a la comarca del Pallars jussà, de la que en diu Patrimoni Gencat;  edifici aïllat a la plaça del poble. Fou primer sufragània de Santa Maria de Llimiana (almenys des del segle XV ), i després del 1904 fou unida a Sant Miquel de la Vall. L'església tenia origen romànic, tot i que en el temple actual no se'n reconeix res. Documentada des del 930 en documents de Santa Maria de Gerri de la Sal, apareix en diversos documents episcopals fins al moment actual.


A la façana principal hi ha la porta principal d'arc de mig punt i adovellada, per sobre hi ha un rosetó i, coronant la façana, un campanar d'espadanya de dos ulls.


Església d'una sola nau amb volta és de creueria, de tres trams separats per arcs torals.


 La coberta és de teula a doble vessant.


Al mur nord s'observen espitlleres botzinades d'arc de mig punt.


L'interior està pintat de blanc i a l'absis i a les dues capelles laterals hi ha unes pintures del segle XIX, amb la inscripció: ANY 1860.


 Es guarda una pica beneitera.


Aquestes esglésies no tenen rector propi. Atenen la parròquia de Sant Miquel de la Vall i les seves sufragànies els rectors in solidum de Gavet, residents tots dos a la rectoria de Tremp.


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=24969


Ens agradarà rebre imatges del interior a l’email castellardiari@gmail.com


També, si fos possible, imatges de l’edifici que aixoplugava les escoles, aquest és també  un Patrimoni oblidat que cal recuperar.


Respecte de Sant Cristòfol/Cristòfor ,que vol dir el qui porta Crist (Chistoforus), hi ha una tradició i/o llegenda que el descriu com un gegant inicialment al servei del Dimoni. Convertit al servei de Crist es dedica a ajudar els viatgers a creuar un curs d'aigua perillós. Una tarda trasllada un nen, al qual puja a l'espatlla; cada cop va pesant més i més fins que esgotat arriba a l'altra banda del riu. Com a prova li fa clavar el seu bastó a terra i al dia següent està florit i dóna fruïts. Així sempre se'l representa amb Crist a l'esquena i amb un bastó florit.

 

La tesis del Josep Capdevila i Soldevila , http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf

 

documentada i rigorosa, recollida en el llibre : La Capella de Sant Cristòfor i el barri del Regomir de Barcelona, en la que formula la possibilitat d’un doble culte al mateix personatge, Sant Menna al lloc de naixement, i Sant Cristòfor al lloc del martiri, em sembla del tot versemblant, i possible.

 

El nom Cristòfol/Cristòfor, “el portador de Crist’, evidentment es referia a qui portava Crist al cor.; probablement li va ser imposat en el Baptisme. No hi ha constància de l’anterior nom del soldat.

 

la història ens explica com Menna /Cristòfor va ser capturat i obligat, per la força, a servir en una unitat militar anomenada la Cohors Tertia Valeria Marmaritarum.

 

Els marmaritans eren un poble del nord de l’Àfrica que es trobava on avui hi ha la moderna Líbia.

 

Si considerem com un fet indiscutible que Menna/ Cristòfor formava part del poble dels marmaritans, cal cercar el seu culte a les regions situades entre Marmarica i Alexandria i immediatament ens adonem que a 45 km al sud-oest d’Alexandria, a la ciutat coneguda com Abu Mina, existeix des de temps molt antics un culte dedicat a sant Menna


Per les narracions de Cyrus de Cotyaeum, però, sabem que Menna va ser un soldat, que va ser martiritzat en un país foraster i que les seves despulles van ser retornades al seu país d’origen, després de la seva execució. Aquest fets són els mateixos que nosaltres coneixem de la vida de sant Cristòfor. David Woods creu que hi ha motius suficients per a identificar la història de sant Cristòfor amb la de sant Menna.


Sant Menna és patró de la població catalana de Sentmenat, al Vallès Occidental.

 

 

martes, 23 de agosto de 2022

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE TARROJA DE SEGARRA, ADVOCADA A SANT SALVADOR.

 

L’Assumpta Figueras Viñas, publica una fotografia de l’església parroquialde Tarroja de Segarra, advocada a Sant Salvador.




Patrimoni Gencat explica que aquesta església és el resultat de la suma de diversos moments constructius que abracen des del segle XIV fins a finals del segle XVII.

 

La façana principal pot admirar-se des de la plaça de l'Església i ens presenta una gran portada d'accés barroca i un campanar quadrangular al S.O. Està dividida en tres cossos verticals per mitjà d'unes bandes de carreus regulars que recorren tota la façana; els dos cossos laterals són simètrics i el central és més gran i majestuós. Al centre de la façana una gran portada barroca amb un arc de mig punt dovellat, flanquejat per columnes que sustenten un entaulament. En aquest entaulament, una fornícula semicircular amb una imatge gòtica de Sant Salvador i un petit frontó triangular, damunt hi ha una rosassa amb motllura. L'edifici està coronat per un gran frontó triangular i en els extrems d'aquest unes boles donen verticalitat a l'edifici. Els cossos laterals, en canvi, es coronen amb unes línies corbes que donen ritme a la façana.

 

Recolzat en el mur Sud de la façana principal, apareix un cos que forma part de l'església primitiva, d'on arrenca el campanar, que és una torre quadrangular dividida en dos cossos verticals amb quatre finestres de mig punt i un balustre de pedra.

 

L'interior de l'església presenta una nau única de tres trams amb volta de llunetes, una gran cúpula que s'obre en el mig del creuer amb la representació policromada dels quatre evangelistes, un presbiteri semicircular cobert per una gran petxina amb un frontó barroc i un cor.





Fotografia : Xavier Santesmasses Benet ( Guissona , 4 de febrer de 1962)

https://www.segre.com/noticies/comarques/2019/03/15/tarroja_renova_esglesia_sant_salvador_dos_les_capelles_70733_1091.html

https://www.flickr.com/photos/ziol/28712754668/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esgl%C3%A9sia_de_Sant_Salvador_de_Tarroja_de_Segarra_-_1.jpg

 

Presenta també tres capelles laterals a cada banda: les més pròximes al presbiteri amb volta de racó de claustre, les del centre amb volta d'aresta (S) i una cúpula (N) i les altres amb volta d'aresta.

 

És una construcció de grans dimensions realitzada amb filades de grans carreus de pedra regulars.


Quan al topònim Tarroja :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=42788

 

domingo, 21 de agosto de 2022

ESGLÉSIA DE SANTA EUGÈNIA DE SAGA. GER. LA CERDANYA

 

El Vicent Miralles Tortes, publica una fotografia de l'església de Santa Eugènia , situada al costat sud del petit veïnat de Saga proper a la població de Ger.

 



Patrimoni Gencat ens diu que La construcció és d'una sola nau rectangular i absis semicircular orientat a llevant amb una sola finestra de doble esqueixada i un òcul de factura moderna. La coberta era de volta de canó, amb arc lleugerament apuntat, actualment només resta el tram més proper a l'absis, en els altres dos hi ha una encavallada de fusta. A l'interior, els murs es van engruixir amb arcs apuntats de reforç, tres al costat de tramuntana i quatre al costat de migdia, on també s'hi va afegir el cos de planta quadrada de la sagristia, eliminada amb la restauració. Al frontispici hi ha una obertura moderna i al capdamunt la petita espadanya.

 

Sens dubte però, l'element més rellevant és la portalada feta de marbre d'Isòvol.


 La porta és formada per cinc arcs en gradació, dos dels quals els sostenen en columnes amb capitells decorats amb motius vegetals, representacions d'animals i diables, on s'hi ha vist la influència dels exemples d'IX i de Llo.


L'arquivolta acull també una sèrie de petits relleus fantasiosos que representen personatges humans nus i monstres, i una espècie de batraci de dents afilades devorant una dona. La figura de Crist, beneint ambl a mà dreta i amb un llibre a l'esquerra, esculpit a la clau de l'arquivolta domina el conjunt.

 


El frontal d'altar de fusta pintada d'aquesta església es conserva al Musée des Arts Décoratives de París.

                             

 


El Jordi Contijoch Boada  , retratava l’any 2009 l’interior de l'església.


https://www.catalunyareligio.cat/ca/es-restaura-esglesia-santa-eugenia-saga-cerdanya


https://centrederestauracio.gencat.cat/web/.content/crbmc/pdf/arxiu/2021/Santa-Eugenia-de-Saga.pdf


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/05/santa-eugenia-de-saga-baixa-cerdanya.html


Quan al topònim Saga :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=36065


Quan al topònim Ger :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=20369


Venen temps “ difícils” els gestors públics, els d’ara i els d’abans, han malgastat uns doblers que no tenien, i sembla que la festa s’ha acabat.   Gaudiu d’aquest estiu

 

 

miércoles, 17 de agosto de 2022

IN MEMORIAN. COL·LEGI ACADÈMIA SANT JAUME . MOLLET DEL VALLÈS. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.


Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.


Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.


En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.


En aquest estiu curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ


Facebook em diu que faig masses publicacions de caire cultural en llengua catalana, i m’adverteixen de suspensió.


L’Enrique Lorente Miguel, m’enviava una publicació :  Els centres educatius de Mollet. Una visió de síntesi (1845-2019)

https://raco.cat/index.php/Notes/article/view/348495/440153

 




I un seguit d’imatges  que em permetrien quasi completar la relació d’edificis escolars anteriors  i/o coetanis a la dictadura franquista de Mollet del Vallès. 

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DEL MONTEPIO DE SANT PERE PESCADOR. BARCELONA. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.


Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.


Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.


En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.


En aquest estiu curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ


Facebook em diu que faig masses publicacions de caire cultural en llengua catalana, i m’adverteixen de suspensió.


Trobava una fotografía ; 02/02/1931. Acte d'inauguració de l'edifici social del Real Montepio de Sant Pere Pescador




Manuel Irurita Almándoz (Larráinzar, Navarra, 19 de agosto de 1876-Moncada, 3 de diciembre de 1936), bisbe de Barcelona, en l'acte d'inauguració de l'edifici social del Real Montepio de Sant Pere Pescador, destinat a cooperativa, biblioteca i escoles. Barri de la Barceloneta, Barcelona. Li acompanya Agapito Blasco, president de l'entitat; Ignasi Despujol, capità general de Catalunya i José Marquez, governador civil de la ciutat, entre altres autoritats.

 

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2390

 

AJUDEU-NOS EN LA RECERCA DELS EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA A BARCELONA I A LA COMARCA DEL BARCELÒNÈS

domingo, 14 de agosto de 2022

TENIU DADES DE L’ESCOLA MAREDEDÉU DELS SOCORS D’AGRAMUNT?. L’URGELL. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.


Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.


Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.


En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.


En aquest estiu curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ


Facebook em diu que faig masses publicacions de caire cultural en llengua catalana, i m’adverteixen de suspensió.


No trobava cap dada de l’autor de l’edifici del col·legi Mare de Déu dels Socors de les Religioses Missioneres de la Immaculada Concepció d’Agramunt a la comarca de l’Urgell.

http://www.revistasio.cat/sio493/aniversari.pdf




No el trobava en la minsa relació d’edificis monumentals :

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_d%27Agramunt


Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com

miércoles, 10 de agosto de 2022

IN MEMORIAM. ESCOLA DE VILA-SACRA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

Fa anys que maldem per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema, en aquest dissortat reialme, on l’estultícia, la corrupció i la idiòcia, son “ senyals d’identitat” no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això, tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca.


Ens en manquen moltes, us demanem – si cal de genolls - que us afegiu a la nostra recerca, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com


Trobem a faltar en bona part de les pàgines dels centres escolars dades històriques relatives a l’edifici.


Val a dir que la presencia en aquesta comarca de persones foranes, ajuda poc a la nostra tasca, per això , si cal, preguem als aborígens un major esforç.


En molts aspectes, Catalunya és dissortadament un poble mesell.


En aquest estiu curull d’incendis forestals constato que TOTS ELS INCENDIS SON PROVOCATS.

Alguns per acció, i els més per OMISSSIÓ



 

Trobava una fotografia  VILA-SACRA - La Srta. Quimeta i les seves alumnes davant la porta de l'escola.

Actualment les antigues escoles són a l'edifici de l´ajuntament



https://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/#/cercabasica/detallunitat/ACAE110-45-N-1773


Dissortadament, com és mal costum en aquest dissortat reialme, cap dada de l’edifici, i del  seu autor, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com