lunes, 9 de septiembre de 2013

LA CAPELLA DEL SANT CRIST DEL FOSSAR PARROQUIAL DE CASTELLDEFELS. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

Les normes sanitàries de mitjan segle XIX ordenaven que els cementiris es trobessin allunyats de la població, acabant-se amb el costum medieval que lligava el cementiri amb l'església. No està provada enlloc del món cap relació entre els cementiris i la salubritat; aquestes ‘noves normes’ encobrien una operació d’especulació urbanística de colossals dimensions , s’alliberaven espais a l’interior de les poblacions – que passaven a ser de l’estat i no de ‘ domini públic’- , i al mateix temps es qualificàvem com ‘equipaments terrenys agrícoles i/o erms.

Llegia que a l'arxiu municipal de Castelldefels hi ha el document, acompanyat dels plànols corresponents, del nou cementiri dissenyat i dirigit pel mestre d’obres Ramon Soriano Tomba , que havia estat company d’estudis de Manuel Girona i Agrafel (Tàrrega 1818 - Barcelona, 1905). En reproduïm alguns paràgrafs, escrits en llengua castellana, perquè com diu el REI JOAN CARLOS I :

“Nunca fue la nuestra lengua de imposición, sino de encuentro, ...
... a nadie se obligó nunca a hablar en castellano, ...

http://www.ccncat.cat/sites/default/files/Catalanperseguido.pdf

“Castelldefes reclamaba desde tiempo con imperiosa necesidad la construción de un nuevo cementerio. Antiquísimo y reducido el actual, había ido recibiendo en el transcurso de los años y aun de los siglos, los despojos mortales de generaciones y más generaciones; amén de que la afenta del tiempo con sus inclemencias lo había reducido al estado de ruina y convertido en un potente foco de mafetismo pútrido cuyas emanaciones venían a agravar las condiciones malsanas de este clima saturado de miasmas pútridos (......) El Excelentísimo señor don Manuel Girona i Agrafel, Senador del Reino, dueño actual de la baronía de Aramprunyà, generosamente se ofreció a costear las obras del nuevo cementerio y doña Concepción Costa i Vila, viuda de Balaguer, gustosamente cedió el terreno en que debía emplazarse. (....)


Retratava la Capella – crec que advocada al Sant Crist – del fossar parroquial de Castelldefels, annex ara al CEMENTERIO MUNICIPAL, on imagino que per manca d’espai en el primer , s’enterren els difunts de totes les races, cultures i confessions, quasi junts el que morien en l’esperança de la llibertat de Catalunya, i els que van viure procurant – amb tots els mitjans al seu abast – que això no succeís.

El bon Déu donarà a uns i altres allò a que els han fet mereixedors els seus actes.

Agrairem com sempre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , en això de recuperar la memòria històrica, totes les mans son poques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario