martes, 10 de septiembre de 2013

SANTA MARIA DE MAGDALA D’ASTOR. PUJALT. L’ANOIA SOBIRANA, CATALUNYA

L’ Àngela Llop Farré s’arribava fins al poble de l’Astor, avui terme de Pujalt, a la comarca de l’Anoia sobirana, el nucli està format per un parell de carrerons molt típics de cases velles amb portals i passos coberts, pavimentats de pedra, moltes de les quals restaurades. A l’entrada hi ha una antiga bassa amb murs de pedra que a la vegada era com un fossat de defensa.

El topònim fa referència a un ocell de la família de les aquílides: Astur palumbarius, del que s’explicava que’ Deus ha creat a hom lo cavall per cavalcar, e l'estor per cassar’, en altres llocs de l’Anoia, i la propera comarca de la Segarra, trobem llocs designats com MONTFALCÓ, en ambdós casos , ASTOR i MONTFALCÓ, es devia practicar l’art de caçar amb falcons i altres aus de presa, i de domesticar aquests animals per a la caça.

Una mica separada del poble hi ha l’església de Santa Magdalena de l’Astor, d’origen romànic (documentada a partir de l’any 1157) amb el cementiri.

No hi ha gaire informació d’aquesta església de planta rectangular amb una sola nau, al mur de ponent hi ha una porta adovellada amb arquivolta ornada amb un relleu lineal i impostes amb el mateix dibuix.


Té un petit campanar de paret amb dos ulls, construït segurament a la renovació de l'any 1520.

Expliquen – sense fer esment del projecte, ni del seu autor – que ha estat objecte recentment de reformes.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario