domingo, 29 de septiembre de 2013

EDIFICI MODERNISTA DE LES ESCOLES PÚBLIQUES DE SANT POL DE MAR.

Ens arribàvem fins a Sant Pol de Mar la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés , volíem veure i retratar l’edifici de les Escoles Públiques, que sota la direcció d’ Ignasi Mas i Morell (Barcelona, 1881-1953), arquitecte municipal d’aquesta població s’alçava l’any 1907, finançat per la població


El cos elevat en un dels angles, coronat per un estilitzat pinacle cònic revestit de ceràmica vidriada, que servia com a vivenda del mestre, s’anticipa al disseny de la casa homònima de la Colònia Güell, obra conjunta de Francesc d'Assís Berenguer i Mestres (Reus, 21 de juliol de 1866- Barcelona, 8 de febrer de 1914) i del seu fill, Francesc Berenguer i Bellvehí (Sant Joan de Gràcia (Barcelona), 7 d'agost del 1889 – Barcelona, 15 de març de 1952). M’expliquen que en els dies foscos del darrer genocidi contra Catalunya 1936-39, destacava la figura d’un àngel custodi.

La nau baixa, és on hi havia les aules, amb una entrada separada per a nens i nenes, a la banda de mar hi ha el pati.
El mobiliari – també desaparegut, encara que no pot ser per tothom -, fou portat des dels Estat Units, i és fama que el centre escolar estava dotat amb els millors i més moderns materials didàctics.

Ens agradaria incloure una fotografia anterior als anys 1936-39, sou pregats d’enviar-nos-la a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ignasi Iglesias Pujadas (Sant Andreu de Palomar, 19 d'agost de 1871 – Barcelona, 9 d'octubre de 1928), dedicà a Sant Pol de Mar, el poema llegit durant la col•locació de la primera pedra de les Escoles Públiques.

El Modernisme recolzava activament, la llibertat, la cultura, l’educació,.. això li va crear molts enemics, i va fer espantar als sectors més radicals de la caverna política.

M’enduia la sensació d’un cert abandó en la conservació de l’edifici.

Sant Pol de Mar, com Catalunya tota, esperem amb ànsia l’hora de la llibertat.

1 comentario:

  1. Antonio, teníu arxivada la capella troglodita de Sant Pau de la Roquerola de Vilalba dels Arcs?

    Enric SC

    ResponderEliminar