L’Armando Biendicho retratava el que ell defineix com ‘Cisterna-Aljibe de origen musulmán al lado del Castell d´Almudèfer ‘ ; en relació al topònim trobava al diccionari Català Valencia Balear ; etimològicament de l'àrab al-muẓaffar, ‘el victoriós’, segons Asín Topon. 71.
Sembla que no cal recordar que eren els àrabs els ‘portadors de la nova tecnologia en la construcció ‘ com ho evidencien encara la persistència en el llenguatge professional d’aquesta activitat mots com, albañil, albañal, alfeizar,...
Els enterraments a la pedra no son però, propis d’aquesta religió on predomina fer-los a terra i girats de cara a la Meca, dit això podríem començar una llarguíssima llista d’excepcions que començaria al cementiri andalusí que trobem just a l’entrada del Castell de la Suda a Tortosa ( contemporani del Castell d´Almudèfer ).
I podria continuar per la roca dita ‘ el codro’ en terres del Bages, o la necròpolis de Sant Vicenç d’Obiols , al terme d’Avià, en terres del Berguedà, o el del Pla dels Albats a la muntanya d’Olèrdola en terres de la Comarca del Penedès sobirà, …
La fotografia de l’Armando Biendicho, reflexa una habilitat en el treballs amb pedra sorrenca, que son més propis – habitualment – en els temps posteriors a l’arabització en que hi ha una davallada cultural i tècnica – un retrocés intel•lectual – com a conseqüència de l’economia feudal i el tancament/aïllament de les comunitats.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario