M’agraden els edificis ‘històrics’, d’una manera molt particular però, els que com els escorxadors, els cellers, les escoles , i àdhuc les fàbriques, , representen un avenç per a TOTA la societat.
Està clar que Castells i Palaus s’aixecaven per al gaudi quasi exclusiu dels senyors i/o dels castlans. Tampoc les Catedrals, i/o altres Basíliques menors, les esglésies, capelles, ermites, oratoris,... més enllà de l’activitat puntual, dissortament molt minsa en l’actualitat, podem incloure-les en aquella qualificació.
Ens aturàvem per retratar el que va ser escorxador de Manresa, un conjunt d’edificis que projectava l’Ignasi Oms i Ponsa (Manresa, Bages, 25 de gener de 1863 – Barcelona, 21 de juliol de 1914), l’any 1906, situat als afores de la ciutat , al camí de Juncadella, i avui a la plaça Bages 1.
S'hi accedeix a través un portal monumental – en el que retratava al Josep Olivé Escarré -, on es llegeix MATADERO; això – si calia – és una prova palmària i fefaent de la voluntat d’anorrear la llengua catalana, digui el que digui, Sa Reial Majestat – que no fa cap gràcia – , negant els fets, passats i presents, que s’obstinen a deixar-lo com un mentider.
A l’interior l’espai es distribueix a partir d'un eix central en forma de pati envoltat de diversos pavellons de tres naus.
A la nau central, la més alta, s'hi sacrificaven els animals, mentre que a les laterals s'hi acollien els corrals.
Les torres de les cantonades s'utilitzaven d'assecadors de pells.
La construcció és a base de pedra emmarcada de totxo vist.
La coberta és a base de cavalls de fusta a dues aigües, i està suportada per pilars de totxo vist.
Actualment, el conjunt s'ha rehabilitat parcialment, i s’ha integrat en el campus universitari de Manresa.
http://www.324.cat/noticia/32015/bages/Lantic-escorxador-de-Manresa-es-convertira-en-un-centre-de-documentacio
http://www.324.cat/noticia/45447
La catastròfica situació econòmica del REINO DE ESPAÑA, ha que ens portava l’estultícia i la corrupció de les elits politiques, ha fet aturar aquest projecte, al ensems que ha deixat en la més absoluta misèria a persones i famílies d’arreu, amb un especial acarnissament però amb les que viuen a Catalunya.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario