sábado, 1 de marzo de 2014

CAPELLA DE LA VERGE DELS ÀNGELS DE LA TORRE DE CAL GALLIFA. MONISTROLET. RAJADELL. BAGES

La casa s'havia conegut amb aquest nom de Torre de Cal Gallifa durant molts, ja que l'any 1862 l'industrial Francesc Gallifa i Parera, la va adquirir al Capítol de la Seu de Manresa, que se’n havia fet càrrec per endeutament de la família Noguera.

Marcel•lià Coquillat i Llofriu (Elx novembre de 1865 - Busot, 28 de desembre de 1924 ), és l’autor d’aquesta Capella, consagrada l’ any 1922, essent bisbe de Vic - l’enciclopèdia el qualifica d’excèntric - . Francisco Muñoz Izquierdo, que assoliria els càrrecs de Vicario General Castrense, Cardenal Arzobispo de Sevilla i Patriarca de las Indias Occidentales, i que excomunicaria un mitjà de comunicació de la C.N.T http://sagunto.cnt.es/2011/04/24/3021/

La descripció tècnica ens diu ; edifici de planta de creu grega i coberta amb una cúpula rematada per un cimbori amb petites obertures rectangulars. El material constructiu és la pedra, que s'ha pintat en l’exterior, amb les cantoneres de carreus perfectament escairats i simètrics, també pintats. La façana principal té un frontó amb un petit rosetó d'estil historicista, i una gran balustrada. Hi ha diverses obertures ovals a diferents alçades, totes de petit mida.


L'absis compta amb petites absidioles de menor alçada. La capella es troba situada molt a prop del gran casal modernista de la Noguera, dintre, de fet, del mateix entorn enjardinat.

L’accés està tancat al públic per obres - ens expliquen que ha estat adquirida per una família ‘notable’ del Bages - , i és del tot inaccessible poder-la fotografiar de més prop.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario