Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.
Em cridaven l’atenció les anomenades ‘ escoles de baix’ d’ Alcarràs, topònim d’origen àrab al-karaz, "el cirerer’ que palesa clarament la feracitat de les seves terres.
La seva demografia l’any 1900 era de 2.342 persones, fet que en feia pensar que podia haver estat inclòs en el grup de les poblacions en les que es van edificar escoles publiques, ja per la Mancomunitat de Catalunya, ja pel govern de la II República.
En demanava informació al Consistori, titular de la seguent imatge.
La Fina Mora i Matges em feia arribar des de l’Ajuntament d’ Alcarràs un email responen a la meva petició d’informació de les dites ‘ escoles de baix ‘;
At. Atenció Sr. Antonio Mora,
Em plau adreçar-me a vostè per comunicar-li que el projecte de que tenim constància és de l’any 1962, signat per l’Arquitecte ANGEL MEJON SUDOR, correspon a l’ampliació dels edificis de les Escoles de baix.
Els primers edificis es van inaugurar l’any 1952.
Anteriorment la gent de la època comenta que feien classes en un edifici situat al carrer de Baix on actualment encara hi ha, ‘la casa dels mestres’ , també de l’època franquista.
Agraïm l’amable resposta de la Fina Mora i Matges, i farem – com ens suggereixen – el possible per contactar amb el Servei de Patrimoni de l’Ajuntament d’Alcarràs, per ampliar aquesta informació
Qualsevol recerca anterior a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern de la II República Española, fa que allò de ‘buscar una agulla en un paller’ sembli feina senzilla.
No hay comentarios:
Publicar un comentario