miércoles, 15 de abril de 2015

AJUNTAMENT , ESCOLES PÚBLIQUES I L'ESCOLA DE LES MONGES. SANT JULIÀ DE VILATORTA. OSONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Havia demanat informació a l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta, i rebia un email en el que em deien ;

Bona tarda Antonio,

Sóc Montse Piqué, responsable de la Ruta Modernista i Noucentista de Sant Julià de Vilatorta.

La Bruna Ferrer m'ha comentat que necessitàveu informació sobre l'edifici de les antigues escoles de Sant Julià.

A part del que ja us he reenviat a través de la Bruna, comentar-vos que per construir l'edifici inaugurat el 1884, que es va estar destinat a escoles i Ajuntament, hi van col•laborar a part del Marquès de la Quadra, Juan María de Oliveras y Carbonell; el Bisbe de Vic, Josep Morgades i Gili (Vilafranca del Penedès, 9 d'octubre de 1826 - Barcelona, 8 de gener de 1901); els Srs. Fontcuberta de Cànoves; Francesc Benessat, el Marquès de Puerto Nuevo, Manuel de Ferrer i de Manresa i d'altres persones del poble.

Us adjunto dues fotografies antigues.

Moltes gràcies.

Salutacions.




Agraïm la col•laboració de la Bruna Ferrer , i la Montse Piqué , i us esperonem per ajudar-nos en aquesta recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, fent-nos arribar a al’email coneixercatalunya@gmail.com , imatges i dades i les teniu.

El Ramon Vilar Masachs, em feia un comentari ;  si et mires la foto de l'Ajuntament , als baixos a la dreta hi havia  les monges  de  la Congregació de les Germanes Dominiques de l'Anunciata   .  A l' esquerra el col·legi dels nens amb el mestre. I mes a l' esquerra un  petit annex amb les nenes i la mestra.


El moviment es demostra caminant, i l’amor a Catalunya – entre moltes altres manifestacions – en la recuperació de la memòria històrica.

Em colpia una noticia  relativa al tancament de l’Escola del Roser. 

https://www.naciodigital.cat/osona/noticia/67744/tanca-collegi-roser-sant-julia-vilatorta


Esperem que sigui possible la continuïtat d’aquest centre. 

https://www.naciodigital.cat/osona/noticia/68004/primera-alternativa-salvar-roser-sant-julia-vilatorta


No hay comentarios:

Publicar un comentario