miércoles, 29 de abril de 2015

ESCOLES VELLES DE TORRELLES DE FOIX. PENEDÈS SOBIRÀ.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

L’Angelina Llop Farré em feia arribar una fotografia de l’edifici de les ‘escoles velles’ de Torrelles de Foix, i trobava una descripció que ens diu ; edificis entre mitgeres i fent cantonada, de planta baixa i pis, amb la façana principal de composició simètrica amb coronament motllurat i escalonat, i tres ulls de bou. Obertures composades verticalment amb marcs en relleu pintats de color vermell, repartides entre les línies de separació de pisos.


Llegia que actualment s’hi aixopluguen el dispensari mèdic i un centre de cultura.

No trobava cap dada del seu autor, i un ventall temporal 1911-1929 pel que fa a l’època en que s’aixecava, demanaré informació a l’Ajuntament, i als torrellencs.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario