domingo, 5 de abril de 2015

EDIFICI DE LA CASA DE LA VILA. TONA. OSONA.

No disposa Tona d’un Catàleg de Patrimoni en línia, mancança que val a dir, comparteixen un bon nombre d’Ajuntaments de Catalunya. Acostumo a dir que em sembla extremadament greu, per un grup humà, que vol identificar-se amb aquelles paraules que ens deixava Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 - Barcelona, 22 de febrer de 1985); gent neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç.

De l’edifici de la Casa de la Vila trobava aquesta minsa informació; edifici d'un sol cos amb porta adovellada i dues finestres amb les llindes aprofitades d'estructures anteriors, a la planta baixa. Una balconada de cinc obertures al primer pis i balcons al segon. Ulls de bou al pis superior, sota teulada. És fruit de la reconstrucció d'una casa de Tona dels segles XVII-XVIII que estava en molt mal estat.


Res de qui va ser l’autor de la ‘reconstrucció’ , com tampoc s’esmenta en edificis ‘ singulars’ com el Balneari Codina, la Torre Simón, les torres Llaussà,.... , ho demanaré al Consistori de Tona.

Sou pregats tots els tonencs a fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com ; no ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

Recordo haver llegit ‘ Gurb i Tona, el millor de l’Osona’, de Gurb espero – des de fa mesos – la resposta a la petició d’informació sobre les escoles edificades abans del franquisme; em temo el pitjor quan toqui allò ‘ i per triar Sant Julià’

No hay comentarios:

Publicar un comentario