lunes, 6 de abril de 2015

EL MODERNISME INDOCUMENTAT DE TONA. OSONA

Hi ha per aquestes terres una cantarella que diu així, ‘ Gurb i Tona, el millor de l’Osona, i per triar Sant Julià ‘, de la darrera no en puc dir gaire res, malgrat haver participat en algunes edicions de la caminada que organitzen des de l’AFMMO: http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2009/06/10-caminada-de-lafmmo-sant-julia-de.html

De Gurb malgrat les gestions fetes per grup SI GURB, no aconseguia cap dada de les escoles publiques que hi havia als diferents nuclis que integren actualment el municipi.

De Tona l’absència d’un Catàleg de patrimoni en línia, no em permetia saber dades tant essencials com:

Quan es van fer aquestes cases ?
Qui en va ser el promotor ?
Qui en va ser l’autor ?


Torre Simón
Torres Llaussà

Tampoc dissortadament de l'edifici del Balneari Codina, i les cases modernisme d'aquell sector que no reproduïm perquè el Sr. Google ens imposa un topall quan a les imatges que podem afegir en cada post.

Tona tenia 1268 habitants l’any 1900 que augmentarien fins als 2133 al cens de l’any 1930 quan es consumava l’agonia del primer feixisme ( dictadura del general Primo de Rivera ), superades les tràgiques conseqüències del conflicte bèl•lic que s’iniciava per la sedició dels militars feixistes contra el govern de la II República Española, al cens de 1970 tenia ja 4.383 veïns, i al tancament de l’any 2013, 8.085 habitants. Està clar doncs que Tona ha crescut en QUANTITAT, oi ?.

Altra cosa a Tona, i a molts indrets de casa nostra, és el creixement en QUALITAT, i no ens referim NOMÉS, a qüestions higièniques i/o tècniques.

Sou pregats d’ajudar-nos en aquesta tasca de recuperar ‘la memòria històrica’ a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario