sábado, 11 de abril de 2015

REFLEXIONS EN RELACIÓ A LA RECERCA D’ ESCOLES PÚBLIQUES A CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava – sóc una ànima càndida- que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.


Les Administracions Públiques catalanes – no he demanat res a les que depenen de Madrid – tenen, començant per la Generalitat de Catalunya poca informació, i en el nivell local, en general poca ‘ predisposició ‘ a fer una recerca en els llibres d’actes anteriors a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República.

Ens cal fer un ‘exercici de bona memòria’ i recordar que des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Costa trencar aquesta ‘inèrcia perniciosa’ , però, no ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

Advertim una quasi absoluta mancança de dades a les províncies de Barcelona, Tarragona i Lleida, i curiosament en comarques com el Llobregat jussà (Baix Llobregat), Barcelonès, els dos Vallès, el Bages, el Berguedà,...

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/04/escoles-publiques-de-catalunya.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/04/escoles-publiques-de-barcelona-ciutat.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/02/escoles-de-la-provincia-de-tarragona.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/03/escoles-de-la-provincia-de-lleida.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/02/escoles-de-la-provincia-de-girona.html
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/02/escoles-de-la-provincia-de-barcelona.html

Insistim a TOTHOM – a Catalunya l’escolarització ha estat una constant – que sou particularment pregats de fer-nos arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com imatges de les escoles que s’aixecaven amb anterioritat a la dictadura franquista i/o en els primers anys – existeixin actualment o no - , i si en teniu coneixement les dades dels arquitectes que les aixecaven.

No hay comentarios:

Publicar un comentario