domingo, 26 de abril de 2015

ERMITA DE SANT MARC. CALLDETENES. OSONA

Visitàvem Sant Març de Calldetenes en ocasió la XI Caminada Popular organitzada per l’Associació de Familiars de Malalts Mentals d'Osona. http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/06/xi-caminada-de-lafmmo.html

Dèiem aleshores ; ‘fins arribar al turó de Sant Marc, on trobem un punt d’assistència, on beurem i menjarem fruita, abans d’aturar-nos a recollir imatges de la Capella que dona non al lloc, i que trobem documentada des de 1.530, des d’aleshores s’han succeït les reformes de l’edifici, motivades algunes per l'envelliment de l'edifici, altres per desperfectes causats per causes naturals, ens expliquen que especialment pels llamp, i d'altres pels desperfectes causats per la Guerra Civil (1936-1939). La capella actual és àmplia i està ben cuidada, però no conserva cap element antic. És probable que en els seus murs s'aprofitessin parets antigues, per no es pot precisar a causa de l'arrebossat i de les pintures que hi ha. L'edifici actual, amb un noble portal de pedra treballada, es va refer el segle XIX, al voltant de 1860. A banda del culte a Sant Marc, molt arrelat entre els habitants de Calldetenes i també els del poble veí de Santa Eugènia de Berga, el paratge on es troba ubicada la capella és, de per sí, un espai especial per les vistes que s'hi poden contemplar’.


La Pilar Juanuix publicava una magnifica fotografia que ens ho feia recordar.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Esperàvem resposta de l’ajuntament de Calldetenes a la nostra petició sobre l’escola pública abans de la dictadura franquista.

No hay comentarios:

Publicar un comentario