lunes, 20 de abril de 2015

L’ATENEU D’ESPARREGUERA. LLOBREGAT JUSSÀ. CATALUNYA

Retratava aquest edifici de planta baixa al qual s’accedeix per una escala doble decorada amb una balustrada de balustre i dos pinacles. La façana, de línies clàssiques, té un eix de simetria amb una porta al centra i dos finestres de grans dimensions per banda. Totes les obertures estan emmarcades per una motllura llisa. La façana es coronada per una balustrada de balustres i en el centre un element de pedra amb una línia ondulada a la part superior on hi ha l’ inscripció L’ATENEU. La coberta es plana. A l’interior hi ha una gran sala que serveix de bar, ball, joc,...i, separat per un pati, hi ha l’antic teatre.


Ni un mot del seu autor, omissió que contradiu l’essència mateixa del mot Ateneu, que en origen era una associació científica i literària dedicada a elevar el nivell intel•lectual dels seus associats mitjançant cursos, conferències, discussions i lectures. El nom prové del temple dedicat a Atena d'Atenes i de l'Ateneu de Roma, i fou aplicat a diverses societats sorgides a Paris a la fi del segle XVIII.

L’any 1860 sorgeix un ateneu català.

Des de mitjans del segle XIX aparegueren els ateneus obrers dedicats a l'ensenyament de la classe treballadora, els quals sostenien escoles primàries i d'arts i oficis.

L’edifici actual va ser construït l’any 1926.

En els seus orígens era freqüentat per gent catalanista de caire progressista.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario