viernes, 24 de abril de 2015

ESCOLA SANT ESTEVE. VALLS DE TORROELLA. SANT MATEU DE BAGES.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

Havíem visitat la contrada l’any 2012, i repetia en aquesta ocasió en companyia del Josep Olivé Escarré
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/03/del-bages-al-valles-els-valls-de.html


Retratava l’edifici que conformen l’església de Valls de Torroella, advocada avui al Roser, i del que ens diu la descripció tècnica; edifici religiós al mig, escola per a nens i vivenda del capellà i del mestre, al sud, i escola per a nenes i convent de les germanes Dominiques, a la banda nord. Els edificis són neogòtics i els plànols foren obra del Sr. Oigini Negre, germà polític del Sr. Esteban Valls Pasqual. Les obres finalitzen el dia 7-11-1926, amb la benedicció de l’Església dedicada al Sagrat Cor de Jesús, pel bisbe de Solsona, Valentí Comellas i Santamaria (Casserres, 1861 - Solsona, 1945).

Actualment podeu llegir directament al web de l’escola :
http://agora.xtec.cat/ceipsantesteve-vallstorroella/moodle/mod/page/view.php?id=2

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del segon cognom de l’Oigini Negre, de la seva formació acadèmica, i de la seva peripècia vital.

No hay comentarios:

Publicar un comentario