jueves, 9 de abril de 2015

ESCOLES ‘VELLES/BELLES’ DE VESPELLA. GURB. OSONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

En els cas de les Administracions em topava amb municipis com el de Gurb, en el que no obtenia resposta a les meves demandes en relació a les ‘ escoles velles’, i això malgrat tenir constància de la seva existència :

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/02/les-escoles-de-gurb-osona.html
http://guifi.net/node/26678/view/nodedata
http://guifi.net/ca/event/2007/01/26/list/
http://www.casesdecolonies.cat/osona/casa-de-colonies-escoles-de-vespella/

M’arribava fins a Gurb per retratar l’edifici de les ‘Escoles Velles de Vespella’, i tornarem a insistir a l’ajuntament, i a ‘la societat civil’ – estem a la Catalunya central – per tenir resposta a les nostres preguntes :Quan es va aixecar aquest edifici ?

Qui en va ser el mestre d’obres ?

Fins quan van exercir com escola ?.


Retratava l’edifici de ‘les escoles velles ‘ de Gurb – que han estat restaurades, em manca doncs únicament saber la resposta a les preguntes :


Quan es va aixecar aquest edifici ?

Qui en va ser el mestre d’obres ?

Fins quan van exercir com escola ?.

També – posats a demanar -, voldria rebre una imatge i la resposta a les anteriors preguntes en relació a ‘ les escoles velles’ de Granollers de la Plana, i a les de Sant Julià Sassorba idèntiques segons llegia a les de Sant Cristòfol de Vespella.

Sou pregats tots els gubertàns/es a fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com ; no ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

No hay comentarios:

Publicar un comentario