domingo, 26 de abril de 2015

IN MEMORIAM ESCOLA DE LA LLOTJA. BARCELONA

Escriu la Maria Mercè Vilana ; jo vaig estudiar en aquesta escola, i conèixer la noticia que aquesta escola que es propietat de la GENERALITAT DE CATALUNYA, ara una empresa privada vol fer-hi un museu del Woddy Allen, m'ha omplert de tristesa. També estaria be fer-hi un museu dels grans artesans que hi ha, i sempre hi ha hagut a Catalunya.

Ens explica que l’Escola de la Llotja o simplement Llotja són formes usuals per a referir-se a la que actualment s'anomena l'Escola Superior de Disseny i Art "Llotja" ( Els orígens cal trobar-los sota la tutela de la Junta Particular de Comerç, primer com Escola Gratuïta de Disseny (1775) i després com Escola de Nobles Arts.

Pel decret de 31 d'octubre de 1849 l'escola es va posar sota l'autoritat de l'Acadèmia de Belles Arts Provincial i els estudis es van dividir en menors i superiors. Entre els superiors, a part dels ensenyaments de dibuix, pintura, escultura i gravat hi havia l'ensenyament de mestres d'obres i directors de camins veïnals.

Amb la llei Moyano de l'any 1857, es posava sota les ordres de la Universitat que va regir-la en els aspectes pedagògics fins al 1871, si bé en els aspectes econòmics quedava vinculada a l'Estat com escola d'arts i oficis. No obstant això, cal tenir en compte que al voltant del 1869 l'Estat es va desentendre de sufragar els estudis superiors o de belles arts carregant el seu finançament a la Diputació que va conservant-los perquè formessin part de l'Escola Politècnica Provincial que desaparegué el 1871. El mateix 1871 va crear-se l'Escola Lliure de Pintura, Escultura i Gravat sota la immediata dependència de l’Acadèmia de Belles Arts i a començament del segle XX, amb l'aplicació del Decret de 4 de gener de 1900 es va transformar en Escola Superior d'Arts i Indústries i Belles Arts de Barcelona (1900-1911).

Amb l'aplicació dels Decrets de 1907 i 1910, que van regular el canvi d'orientació cap a una separació de les Escoles d'Arts i Oficis de les Escoles Industrials, la institució es va denominar com Escola d'Arts i Oficis i Belles Arts de Barcelona (1911-1923), i després, tot i que canviaria de nom, ja no hi hagué modificacions substancials en l'orientació pedagògica.

Fou així com s'anomenà fins a la guerra civil, Escola d'Arts i Oficis Artístics i Belles Arts de Barcelona (1923-1936).

Finalitzat el desastre de la guerra, les branques de Belles Arts i la dels Oficis Artístics es van separar, a partir d'aquell moment, l'escola Llotja passava a ser l'Escola d'Arts i d'Oficis Artístics de Barcelona (1940-1961) o Escola d'Arts Aplicades i Oficis de Barcelona (1961-1991) i la secció de Belles Arts com Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi.

Últimament, amb l'eclosió del disseny dels anys noranta fou rebatejada com Escola Superior d'Arts Plàstiques i Dissenys de Catalunya, després Escola Superior d'Art i Disseny i ara com Escola Superior de Disseny i Art (2011-...).


http://www.publicacions.bcn.es/b_mm/bmm_disseny/bmm_disseny_84.htm
http://ca.wikipedia.org/wiki/Escola_de_la_Llotja

Em costa afegir, Catalunya a la major part de noticies que tenen a veure amb Barcelona, i el Barcelonès, ....

No hay comentarios:

Publicar un comentario