Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.
Havia demanat informació i dades de les escoles públiques anteriors a la dictadura franquista a l’ajuntament de Salt, i rebia un e.mail en el que Frederic Mayol Ibàñez, Director de l'Arxiu Municipal de Salt, em deia ;
Bon dia,
Hem rebut la seva petició sobre imatges i dades de les escoles públiques de Salt anteriors a la dictadura franquista.
Li adjunto la cronologia de les Escoles Nacionals de Salt fins l'any 1939 i algunes fotografies del fons de L’arxiu Municipal de l'Ajuntament de Salt.
fons de L’arxiu Municipal de l'Ajuntament de Salt.
A mitjan segle XIX l'escola nacional estava en un local de lloguer, posteriorment es va traslladar al primer pis de la Casa Consistorial (can Palmada), fins que el 1929 l'arquitecte Isidre Bosch i Batallé (Vilanna, 1875-1960) va rebre l'encàrrec de construir un nou edifici en uns terrenys cedits per Pere Coll en el carrer Major.
fons de L’arxiu Municipal de l'Ajuntament de Salt.
fons de L’arxiu Municipal de l'Ajuntament de Salt.
fons de L’arxiu Municipal de l'Ajuntament de Salt.
L'antic edifici de l’escola , que durant l'època franquista era nomenat Menéndez y Pidal, va ser enderrocat a principi dels 70.
L'any 1974 es va inaugurar l'edifici que hi ha en l'actualitat en el mateix lloc, l'escola La Farga.
L'any passat varen celebrar el 40è aniversari amb la presència de la Consellera Irene Rigau i Oliver (Banyoles, 22 de juny de 1951) , que hi va donar classes. Podeu veure imatges de l’acte en el següent l'enllaç
L'edifici que actualment acull la Casa de Cultura Les Bernardes no ha estat mai una escola. Era la casa pairal de la família Vilaseca-Tarrés, administradors del marquès de Camps, Carlos de Camps y de Olzinelles.
La casa durant la guerra civil va ser confiscada i s’hi van traslladar les oficines municipals fins a l'entrada de les tropes franquistes.
L'any 1944 va ser ocupada per les monges Bernardes, de clausura, fins l'any 1979 que van marxar i va ser adquirit per la Diputació de Girona, que l'any 83 el va convertir en Casa de Cultura.
Cordialment,
Frederic Mayol Ibàñez
Director de l'Arxiu Municipal de Salt
No hay comentarios:
Publicar un comentario