sábado, 4 de abril de 2015

ESCOLA PÚBLICA D’ADRALL. RIBERA D’URGELLET. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

La Rosa Ventura Cutrina em feia arribar imatges de l’escola d’Adrall, i em preguntava si en la recerca dels edificis escolars anteriors al franquisme ens podria servir.



Preguntarem a l’ajuntament de Ribera d’Urgellet, la data en que s’aixecava, qui en va ser l’autor, i fins quan va servir com a centre d’educació. Li demanarem també dades de la resta d’escoles del municipi.

Adrall és un dels 16 nuclis de població del municipi de ribera d’Urgellet, que amb una extensió de 107 km², tancava l’any 2014 amb una població de 963 habitants, dels que un 22,53% vivien a Adrall.

Qualsevol recerca anterior a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern de la II República Española, fa que allò de ‘buscar una agulla en un paller’ sembli feina senzilla.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentario:

  1. Quan pugui, m'hi arribaré. De moment, quedo satisfet amb el teu comentari. Gràcies.

    ResponderEliminar