Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.
Ha costat – i continua costant – arreu de Catalunya, recuperar imatges relatives al ensenyament anteriors a la dictadura franquista. Cal recordar – ara que som al 80 AÑO TRIUNFAL – que la pretensió d’aquell regim criminal era la d’esborrar el passat, i situar la història del món al ‘quilòmetre zero’ a partir del Glorioso Alzamiento Nacional, el dictador assumia el paper d’un semidéu, i alhora que s’anul•laven – retroactivament lleis com les del divorci civil – s’escrivia una ‘Història de España’ que començava a la prehistòria de la humanitat, estava clar que el missatge -sobretot per als funcionaris públics- era fer desaparèixer qualsevol referència al passat que poses en dubte la naturalesa divina del sàtrapa, i dissortadament en aquest àmbit, tot continua ‘ atado y bien atado’.
Llegia a :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Gualta&page=2&pos=17
L'any 1920 va ser enderrocat l'edifici que des de la segona 1/2 del segle XIX acollia la Casa de la Vila i l'escola de Gualta.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1921/09/23/pagina-15/33301962/pdf.html?search=Escuelas%20de%20Gualta
—Mañana tendrá efecto la subasta para la construcción de parte del edificio de las Casa» Consistoriales y escuelas del pueblo de Gualta, bajo el tipo de 12.200 pesetas. —
L'any 1922 es construeix l'Escola de Nens. El 1923, l'Escola de Nenes i la Casa de la Vila.
El 16 de febrer de 1924 s'inaugura el conjunt d'escoles i Casa de la Vila.
Després de diversos intents per construir unes noves escoles (entre ells un projecte no realitzat de Claret de 1945 -vegeu arxiu projectes reg. 9994-), l'any 1992 el ple municipal decideix la reforma integral de l'edifici.
Actualment Gualta no té escola, i l'edifici acull l'Ajuntament, locals d'ús social i el consultori mèdic.
Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte, autors d’aquest edifici.
Quan al topònim GUALTA, trobava al diccionari Català València Balear ; Etim.: incerta, probablement pre romana, encara que no és absurd admetre que vingui del llatí aqua alta, ‘aigua alta’ (cf. Montoliu Noms fluv. 18). En els documents medievals es troben les variants Agualta (a. 1046), Gauta (a. 1285), Agauta (a. 1362): cf. Botet Geogr. Gir. 621.
Una boutade :
http://www.xtec.cat/~aquixal/toponims_del_baix_emporda.htm
S’explica que és conseqüència de la tramuntana que a algunes persones les fa embogir
A Catalunya entre els catalans que no exerceixen, els que estan en contra de CATALUNYA, i els que ‘ a lo tonto, a lo tonto’ van deixant anar metzina, podem prescindir del PP per fer descarrilar el procés, oi?.
Agrairem que qualsevol persona que pugui aportar informació dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista , ens la faci arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com
És bo de recordar que a Catalunya els sacerdots parroquials – especialment als disseminats Agrícolas - s’ocupaven d’impartir les primeres lletres als infants, aquesta tasca els facilitava alhora la formació catequètica. Fins a dades molt recents – avui la practica religiosa està sota mínims - es designava com ‘escola’ a la persona – habitualment jove - que ajudava a l’altar, al sacerdot en les celebracions litúrgiques. En sentit primer del mot segons el diccionari és : Deixeble, alumne.
Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho. I la formació d’un ‘NOU’ GOBIERNO del PP, és quan a la recuperació de la memòria històrica, una pèssima noticia.
Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts
Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.
Alguns lectors voldrien veure les publicacions en un llibre, des d’aquí esperono a qualsevol persona a endegar un procés de crowdfunding per aconseguir el finançament necessari.
No hay comentarios:
Publicar un comentario